torsdag 27 november 2014

Appar för att knyta samtal till tid och rum

Åh vad jag skulle vilja göra precis detta på mitt jobb: driva en tydlig och användbar webbinformation med tips på hur man kan underlätta livet i allmänhet och samspel i synnerhet för personer med funktionsnedsättningar och andra med särskilda behov.
Här: ett youtubeklipp om att knyta samtal till tid och rum: http://youtu.be/ukCaIW1PgP0

tisdag 25 november 2014

Magisteruppsatsen igen

Mycket möda la vi ner på uppsatsen, men i efterskott hade jag hellre valt något som en del av någons pågående större forskning,  inte att göra det isolerat. Det hade varit roligt att bidra som en del i något större.
Den fanns i alla fall med på referenslistan till en specialpedagogisk kurs något år efter att vi skrev den.
p://sherwood.lh.umu.se/specsprak/kursinfo.htm

Tecken som stöd i andraspråksinlärning

Blev nyfiken på om min magisteruppsats i logopedi som jag skrev med Sofia Ögefeldt fortfarande "finns". Här används den i källförteckningen till en rapport.
tps://www.google.se/search?q=signe+rejdvik+sofia+%C3%B6gefeldt+rinkebyrapport&rlz=1Y3GQQX_svSE576SE576&oq=signe+rejdvik+sofia+%C3%B6gefeldt+rinkebyrapport&aqs=chrome..69i57.6894j0j4&sourceid=chrome-mobile&espv=1&ie=UTF-8

måndag 24 november 2014

söndag 23 november 2014

Livet i Bokstavslandet: Alfabetet - UR Play

Och så vill jag tipsa om ett nutida Fem myror är fler än fyra elefanter.
ttp://urplay.se/Produkter/178137-Livet-i-Bokstavslandet-Alfabetet

Radioapans alfabet - E

Lyssnartips för barn som tycker att det är intressant med bokstäver: Radioapans alfabetet.  Minutkorta sånger om varje bokstav i alfabetet,  på Sveriges Radios hemsida och i appen.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/233831?programid=4534

onsdag 19 november 2014

Kloka saker att säga till blivande kollegor (3)

Samarbeta/teamarbeta, bli en arbetsvän, hjälps åt. Rensa hjärnan med motion. Ta långlunch i gott sällskap ibland.
Gör mer av det som får dig att studsa av entusiasm.
Säg ja. Säg nej.
Begär handledning.
Och om du älskar det kommer du att se till att få professionell nytta av bloggandet, skapandet, bondskan, att vara söndagskolfröken och att spela i små skumma band.

Kloka saker att säga till blivande kollegor ( 2)

Kloka saker att säga till blivande kollegor (1)

Tala urklipp

https://play.google.com/store/apps/details?id=zackrisson.martin.clipboardreader En sprillans ny app för Android som läser upp markerad text. Det gör att SMS och chatt blir lättare att använda för personer som har svårt att läsa och skriva.  Komplettera med en talsyntesapp,  t ex Acapela TTS, och köp en svensk röst. En röst från Acapela kostar under 40kr. Appen är gjord av Martin Zakrisson.

torsdag 13 november 2014

Utvecklingsstörning och delaktighet i Svenska kyrkan

Avhandling från Umeå: (från förlagets hemsida): "Det finns lite kunskap om vilken roll kyrkliga gemenskaper spelar hos personer med funktionshinder. Det beror på att deras egna röster sällan fått komma till tals i vare sig forskning eller kyrkliga sammanhang. Detta gäller särskilt personer med utvecklingsstörning. I denna avhandling studeras de upplevelser som personer med utvecklingsstörning har av delaktighet i Svenska kyrkan. Den identifierar vilka sociala processer som har betydelse för dessa upplevelser. Studien bygger på deltagande observationer och kvalitativa intervjuer med personer med utvecklingsstörning. Intervjumaterialet är tolkat utifrån symbolisk interaktionism.

Linda Vikdahl är religionsvetare vid Umeå universitet. Detta är hennes avhandling."
http://www.artos.se/akademisk-litteratur/jag-vill-ocksa-vara-en-angel

Räkmacka

Nästa vecka är det Räkmacka för studenter inom logopedi, arbetsterapi och biomedicinska analytiker. Och jag ska nog vara med och berätta om vad en hjälpmedelskonsulent gör.
http://www.rakmacka.se/static/sv/22/

tisdag 11 november 2014

Mind Express

Ett av många verktygsprogram jag jobbar med heter Mind Express, det kan till exempel användas med Bliss och det finns stöd för viss grammatik i programmet.
Här är länk till Region Skånes redigeringstips och manualer.
https://www.skane.se/sv/Webbplatser/HH/Stod-hjalpmedel/Hjalpmedel/Tips-enkla-manualer/DAHJM-snabbguider/MindExpress/

söndag 2 november 2014

Sensorer som tar handrörelser till Virtual Reality

Spelvärlden kommer upp med roliga idéer som jag hoppas att något geni kommer använda och omvandla för personer med funktionsnedsättningar. Som den här idén om att använda händerna.

En halloweenutklädnad

En överraskande utklädnad: en person kliver in i en hiss och möts av en annan person

Gadgets billigt på nätet

Blev tipsad av en kär gammal vän om en webbutik med billiga delar om man vill bygga egna sensorer och annat spännande.
http://m.dx.com/

vård utomlands

Fick ärva en damtidning, M magasin (Amelia Adamos tidning för seniorer) och hittade en intressant artikel om att välja vård utomlands istället för i hemlandstinget.
Sedan hösten 2013 finns en lag som gäller inom hela EES som med fri rörlighet som grund ger rätt till vissa typer av vård. Enligt artikeln beslutar Försäkringskassan om ersättning och kraven är att motsvarande vård även ska finnas i Sverige,  att vården vilar på vetenskaplig grund och att vården inte kostar mer än i Sverige.
En kan ansöka om förhandstillstånd hos Försäkringskassan,  begära förhandsbesked om hur mycket ersättning det blir eller chansa och ansöka om ersättning i efterhand.

Det var en gång... storytelling - Binnova

Fina ritade spelkort för att leka/träna på att berätta.
http://binnova.se/nyheter/det-var-en-g%C3%A5ng-storytelling