måndag 30 april 2012

Jag har fått en iPod touch!

Bevärdigades plötsligt med en iPod touch, min alldeles egna i privatlivet. Så bloggen verkar få en ny kategori. En apple-pryl för det egna höga nöjet, att ladda ner appar och musik och roligheter till. Detta kan bli riktigt intressant, att få vardaglig användning i fingrarna. Hm. Först behöver jag ett case/skydd/fodral. Vi har inte behov av AKK-appar i mitt privatliv, däremot är det intressant för barnen med läs- och skrivlek och helt vanliga barnspel. Någon digital kalender vore bra. Och podcasts vill jag ha med mig till lekparken, cykelturen och solstolen. Talböcker och musik. Och så borde jag testa videosamtal på fältet, alltså i skoaffären och vid solnedgången, för jobbets skull. Återkommer - tipsa mig!

torsdag 26 april 2012

Appar att kolla upp

Manycam för PC ger ett sätt att dela skärmbild i videosamtal, t ex visa upp en skrivrad i ett symbolprogram. Ska testas! Tecla shield och Tecla access för android, ger scannande fält. Swiftkey x för android, finns i tabletmodell och för telefon. Ordprediktion som lär sig av hur du skriver mail, Facebook och sms och därför kan meningspredicera.

Nordisk forskningskongress om AKK i Lund

Certec: Infodag 24 oktober, heldag, i Lund. 23 oktober nordisk forskningskongress om AKK, samma plats. Kul för dem som har närmare, men Skåne ligger väldigt avlägset (från Umeå räknat i alla fall).

tisdag 24 april 2012

Livets första sträcklästa bok

Min 5-och-ett-halvt-åring har sträckläst sin första riktiga bok, miraklet skedde igår kväll och boken var "En knut till slut" av Helena Bross med illustrationer av Kadri Ilves, utgiven på Bonnier Carlsen. En lättläst bok med kort text i VERSALER alltså helt utan små bokstäver. Oftast är det ren vit bakgrund bakom själva texten men på några sidor är akvarellmotivet bakom texten lite mörk och grumlig, jag antar att det kan krångla till det lite om man är i behov av skarpa kontraster men förmodligen går det bra för nästan alla. Storyn är en berättelse, det är tillrättalagt till viss del men svårlästa ord som "dinosaurier", "apmänniskor" och "slingriga" finns också med. Och barnen heter som barn heter, det är Teo, Omar, Selda, Linnea, Noel, Anni, Edvard, Said, Adam, Axel, Nelly och Tania. Jag undrar om det är lika intressant att plöja historier som "O mor, orm"!, "Mor är rar. Far ror"? Handlingen är egentligen
oerhört prosaisk: gosse får knytskor och får hjälp att knyta dem. Men det utspelar sig i ett lockande illustrerat landskap av isbjörnar, ormar och tigrar. Och så är det ju så häftigt att själv vara den som avkodar texten, läslycka är en stark drivkraft. Böckerna i serien finns även med DVD på teckenspråk för teckenspråkiga barn och med DVD med tecken som AKK. Youtubeklipp här.

söndag 22 april 2012

iOS appen Grace, med PECS-metodik

Jag har skaffat Grace till jobbets demo-iPad och kollat upp lite mer. Grace är ganska enkel app, inga finesser, men det den kan är att den har en skrivrad. När man använder PECS-metodik i pappersform plockar användaren bildkort från t ex en pärm och sätter dem i meningstruktur på en remsa. Remsan lämnas sedan över till samtalspartnern. Poängen med metodiken är att användaren ska knäcka kommunikationskoden, att man behöver vända sig till en annan person för att den ska förstå vad man menar. Man kan arbeta väldigt systematiskt med denna träning. Läs mer i andra källor, sök på autism+PECS. Angående ljud: nej, Grace är en tyst app. Det är meningen att användaren och samtalspartnern i samspel ska locka fram de talade orden. Från appens webbplats: "It is a non-voca – in that we require the user to present the visual sentence and interact with a listener who first models, then prompts the user’s attempted pronounciation of each word. The app does not produce a recorded voice as we want the User and Listener to model and attempt each word. This also ensures verbal behaviour – where the user, however articulate, knows they must find and present their sentence to a listener in order to have their needs met." Det finns en ovanligt utförlig metod-manual, tyvärr på engelska, som beskriver hur man introducerar appen l ,hur man tränar in att använda den och hur man kan arbeta med kroppsmedvetenhet, att berätta var man har ont, att lära sig be om hjälp, att träna på att berätta att man vill visa något och annat användbart. Final Version of Grace App 2-0 Manual 1 En lite ytlig reflektion är att maten är amerikansk skräpmat på bilderna och att kroppsdelarna inte är så fint ritade. Men texten som sitter på dem verkar sitta fast? så man måste ändå byta ut bilderna om man har en läsande användare som inte kan engelska.

tisdag 17 april 2012

Androidappar vid afasi

SVOX Klara, talsyntes på svenska
Daisy Reader, talboksläsare
TAsuc Scheduler för dagliga rutiner
Dictus Free för att datorn ska skriva det du säger
Hey Tell för gratis fjärrkommunikation
Happy Diary som en mycket enkel dagbok med en bild på dagens väder och ett par ord
Något Memory-spel

Läs- och skrivträning motsvarande enkla Lexia-övningar:
(kan upplevas som barnsliga i layouten, introduceras med försiktighet)
ABC touch för att träna på skrivmotoriken för bokstäver
Balloon Spell för att matcha bokstäver, se beskrivning i det föregående inlägget
Happi läser, för att matcha ett skrivet ord mot en av tre bilder

GoSMS Emoji har jag inte fått att funka som jag vill, jag vill göra sms-mallar och använda bilder som stöd för att hitta rätt mall men jag får försöka igen, det borde gå.
Fotodagbok borde också vara trevligt, jag har tyvärr inte hittat någon underbar variant men det borde ju finnas.
Och så något slags skal som gör att man inte kommer åt en massa annat, bara de "tillåtna" apparna.
Någon form av tangram eller liknande pussel som stimulerar logiken medan det språkliga får vila en stund.
En person med en lindrig afasi kan säkert ha glädje av wordfeud och något i stil med det populära draw something, men orden man ska rita i Draw Something är på engelska.
Något slags minnesträningsprogram borde man kunna hitta.
Och ett peppande friskvårdsprogram för att motionera?!
Depression och stroke har en så pass hög samförekomst att det vore intressant att leta appar för motivation, inspiration och goda vanor som att komma ut i solljuset, somna vettiga tider, äta regelbundet och allt det andra.
Oj vad man borde kunna hitta mycket bra!
Mer då?

Android-appar för barn

Idag har jag tittat på några appar med ett barn, för Samsung Galaxy Tab 7.7
När vi skulle testa taligenkänningsprogrammet Dictus Free krånglade den appen och ville inte fungera, när jag testade själv tidigare uppfattade den kanske70% rätt av det jag sa. Trevligt är att man kan få det man dikterat in att bli uppläst tillbaks - med talsyntes - för att kunna avgöra om det man sa blev det som datorn skrev. En annan trevlighet är att appen har direkt koppling till Facebook, mail och sms om man vill använda det skrivna i något, eller så kan man kopiera och klistra in i något annat.
Jag visade först ett memoryspel som inte fungerade, Galleri Memory, synd för det roliga med den programidén är att appen slumpar bilder från dina egna bilder. Men själva memory.funktionen funkade inte.
Istället testade vi Free car memory, med realistiska bilder av bilar.
En tråkig app var My baby fireworks, det var inte särskilt roliga fyrverkerier.
Roligt var däremot ABC touch där man spårar bokstäver, alltså skriver dem med fingret, och om man gör rätt kommer det fram ballonger som man kan panga och publiken jublar.
My first tangrams var också roligt, ett enkelt träpussel.
Happi Läser var också trevligt, man ser ett ord skrivet och väljer en av tre bilder som passar ordet.
Tap´nPop var också trivsamt, man blåser antingen såpbubblor själv och tränar att använda båda händerna, en för att trycka fram bubblan och en för att panga bubblan. Eller så väljer man läget Autobubbler så matas det raskt fram massor av bubblor som man kan panga.
Ett annat bokstavsträningspel är Balloon spell, även här handlar det om att smälla något denna gång ballonger. Ett ord visas och sägs, sedan svävar en massa bokstäver knutna i ballonger upp över skärmen. Den bokstav man behöver hoppar på skylten och det gäller då att smälla den ballong som bär upp bokstaven. Då dalar bokstaven ner på sin plats på skylten och nästa bokstav börjar hoppa.
Vi testade ett snällt spel som bara är roligt också, Dragon fly, om en liten drake som inte är så bra på att flyga men en hejare på att springa.
Och så Tango förstås. Videosamtal på surfplatta är Tango-gränssnittet avskalat och enkelt, på surfplattor med Android är dessutom all text utom Tips på svenska.

Permobil lämnar över till Picomed

Information från Permobil: "Vi har beslutat att helt och hållet koncentrera oss på produkter som är direkt kopplade till våra rullstolar. Permobils försäljning av produkter som samtalsdatorer, datorhjälpmedel och liknande avslutas därför 1 juni 2012.
Picomed är ett norskt företag som varit verksamma i 20 år. De har
specialiserat sig på omgivningskontroll och nu kommunikationsprodukter.
Picomed AS startar ett dotterbolag i Sverige som kommer att ta över
försäljningen av samtliga dessa produkter inklusive vår egen SpeakOut.
Kunskapen som vi byggt upp kring produkterna är väldigt viktig och Leena
Lundgren som varit vår specialist inom kommunikation kommer
tillsammans med Picomed att fortsätta ge er all den hjälp ni behöver."

PTS utlyser ny innovationstävling

PTS - Innovation för alla Denna gång handlar det om begriplighet och interaktion - kommunikationslösningar för personer med kognitiv funktionsnedsättning. Strax dags att söka, i början av juni ska det vara inne.

måndag 16 april 2012

Skyddande fodral till iPhone4 och iPad2

Idag sökte jag helt vanliga silikoncase till Samsung Galaxy Tab 7.7 men icket det fanns inte på någon av småbutikerna. Däremot kryllar det av iPhone och iPad tillbehör så jag nyttjade rekvisitionen till att köpa kloka skydd case skal överdrag väskor till jobbets iPhone4 och iPad2. Griffin Survivor som ska tåla sandstormar och regn och att bli tappade i betong-golv från 180cm höjd. Finns på helt vanliga standardbutiken Clas Ohlson så de är verkligen allmänna produkter och inget svårimporterat hjälpmedelspecial. Länk här. Hoppas de är bra!
Till Androidtabben hittade jag en nätt liten axelväska från ryggsäcksavdelningen på Clas Ohlson, Asaklitt. En liten nätt sak som laddaren ryms i och ett par fack för andra saker så man slipper skava saker mot surfplattan (eller surfbrädan som jag ser att allt fler kallar det för!!!)

Kurs att söka: Att utforma tankestöd i vardagen TFRB20

Certec: Att utforma tankestöd i vardagen TFRB20
Kursen ges på distans av Bitte Rydeman.

söndag 15 april 2012

Arbete, föräldraskap, kärlek, kvinnoliv

Intressant inlägg av Charlie om att kombinera olika delar av livet. Den här bloggen är för publik för att jag ska presentera mina egna erfarenheter och fördomar/insikter hittills i karriären/moderskapet/kärlekslivet/samhällsrollerna så ni får läsa hennes resonemang själva och kommentera i hennes blogg.

onsdag 4 april 2012

Glad påsk!

Nu tar bloggen påsklov. Mer än 10 dagar utan smartphone eller surfplatta, bara vita vidder och vårvintern på näthinnan och hjärnbarken. Vi ses sen!

Samsung P6800 Galaxy Tab 7.7 Väska EF-1E3NBECSTD - Svart

Samsung P6800 Galaxy Tab 7.7 Väska EF-1E3NBECSTD - Svart Kan denna ge tillräckligt skydd när användaren är en person med funktionsnedsättningar som har med motorik och kognition att göra?

Samsung Galaxy Tab 7.7 Tillbehör

Samsung Galaxy Tab 7.7 Tillbehör

webbutiken My Trendy Mobile. Pluttinuttigulliga små juvel-blommor att sätta som dammskyddande plugg t ex.

tisdag 3 april 2012

Språkrådets nyord

http://www.sprakradet.se/12507 vobba, padda, plankning... Begrepp jag redan använt här i bloggen! Hittar fler blivande favoriter, tack för tipset lärare/kompis Charlotte!

Om språkliga appar, i radions Språket

Tack systrar och vänner som oberoende av varandra tipsat mig om att Språket i P1 hade ett inslag om appar som an vara språkhjälp vid läs- och skrivsvårigheter. Tisdag 3 april sändes det. Här är Språkets webbplats.
Tack för tipset, jag sänder det vidare.

Galaxy Tab > Tillbehör till surfplattor | Kjell.com

http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/tillbehor-till-surfplattor/galaxy-tab

Fin kalender

Calendar image

Abilia håller kurs i Umeå 2 maj

Man anmäler sig på webben direkt till Abilia, kursen hålls på Hjälpmedelscentrum Norr i Landstingshuset. Det handlar både om omgivningskontroll, kommunikation och kognition och är både en genomgång/visning och möjlighet att laborera med produkterna. Här är länken till att anmäla sig http://www.abilia.se/kurs/?id=281925

måndag 2 april 2012

Logopeden i skolan: Taligenkänningsapp till Android - Dictus

http://logopedeniskolan.blogspot.com/2012/03/taligenkanningsapp-till-android-dictus.html
Taligenkänning för Android

Mental note

Mental Note

Program för att kombinera bild, text, inspelning, rita

Kolla in Dötid - MIXa och läs

Dötid - MIXa och läs

Underbart litterärt apptips från en vän: 7 kr för iOS.

Cover Art

Dötid - MIXa och läs

Bonnierforlagen Ab

Kategori: Böcker

Uppdaterad: 28 mar 2012



iTunes för Mac och Windows
Observera att du inte har lagts till i några e-postlistor.
Copyright © 2012 iTunes S.à r.l. Alla rättigheter förbehålls


Skickat från min iPhone

Större bild i Tango på PC

Om man använder Tango på iPad eller Androidplatta fyller programmet ut hela skärmen. På en PC blir det förvirrande att programmet bara upptar kanske 1/5 av skärmen, mycket annat som stör skymtar.
Man kan göra bilden så stor att den går från "golv till tak" på skärmen, det blir tomrum bredvid och bilden blir lite "pixlig" alltså lite "rutig" men man ser varandra mycket större.

Så här gör man: Klicka på Settings, det är den fjärde ikonen i nederkant, den ser ut som ett kugghjul.
Välj "Skins" och byt från "Phone" till "Standard Windows".
Nu går det att markera kanterna på bildrutan och dra så stort man kan, den kan fylla ut helt uppåt-nedåt men man kommer forfarande se datorns skrivbord och alla sina ikoner.
Ett sätt att rensa upp är att först öppna något neutralt, t ex ett tomt Word-dokument, så att den del av skärmen som inte visar kompisen bara är tom och vit.

Länktips appar

http://www.sarnat.educ.goteborg.se/
Titta under nyheter, länk till tre sammanställningar.

söndag 1 april 2012

Det är lönt och värt

Det lönar sig att låta trötta medarbetare fördjupa sig i sådant de brinner för, får man göra det man är bra blir det roligt och då kan man jobba på som en iller! Den här rackaren finns i trapphuset på ett hotell vid Centralstationen Sthlm. (Med reservation för att illern på bilden kan vara en lekatt=hermelin?!)

Positiv förstärkning

En populär metod bland småbarnsföräldrar: att premiera positiva beteenden med klistermärken. Så mycket trevligare att uppmärksamma och stärka det bra istället för att tjata. Och effektivare. Beteenden som uppmärksammas fortsätter man med är tanken, om utbrott eller sabotage drar igång ett väldans hallå gör man det igen, även om det föräldern hoppades på var att sätta stopp för buset. Morot eller piska? Morot!!!

Omaka 10

... var vid försvinnandet iklädd en svart köpe-vante i udda modell.

Omaka 9

En gång var du någons finaste, jag hoppas du får en hand i din igen.