Nu har Hjälpmedelsinstitutet tillsammans med verksamheter från flera landsting dragit igång ett stort projekt med variationer på temat att använda allmäna konsumentprodukter som alternativ till vanlig telefon. Traditionellt förskrivs texttelefoner och bildtelefoner (program i vanlig dator eller "dedikerade enheter"), som personliga hjälpmedel till personer som inte kommer till sin rätt i vanlig telefon - personer med hörselskada eller funktionsnedsättningar som ger tal/språksvårigheter. Det har hittills funnits ett särskilt statsbidrag för detta.
Västerbotten är ett av länen som är med i HI-projektet. De andra är Dalarna, Uppsala, Stockholm, Örebro, Jönköping och Halland.
Vi hade ett första telefonmöte idag. Det kommer göras lite olika projekt över landet, någon ska testa Skype, någon ska kartlägga vad ungdomar med de funktionsnedsättningar som beskrivs redan använder för att fjärrkommunicera och se om det finns något man kan förbättra där, någon ska ägna sig åt personer med afasi, någon koncentrerar sig på personer med utvecklingsstörning, det blir appar och fiffiga apparater och kartläggning och kriterier och en väldans massa. Men det handlar om att använda sådant som redan finns, inte att uppfinna/programmera nya saker. Men säkerligen kommer det komma fram kravspecar som går att jobba vidare med för någon händig firma med nytänkande.
Hösten 2012 kommer det att vara mer eller mindre klart.
onsdag 29 juni 2011
Projekt om alternativ telefoni
Etiketter:
afasi,
AKK,
arb,
dysartri,
fiffiga konsumentprodukter,
hörsel,
internet,
nytta,
språkstörning,
teamarbete,
tecken,
telefonera,
verktyg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar