måndag 21 december 2015

Julpynt med bliss

Utskriften av blisskartan blev inte riktigt som jag tänkte, men istället fick barnet som hälsade på sin mamma hjälpmedelskonsulenten/logopeden göra ett fint pyssel som nu dinglar i fönstret hos kommunikationsteamet.

fredag 18 december 2015

Bilder stödjer kommunikation för nyanlända flyktingar

DART i Göteborg har gjort pekkartor som kan användas för att underlätta kommunikation mellan personer som inte förstår varandras språk.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6257036

Bra kurser som jag håller 2016

Kurserna för 2016 är på väg att läggas ut.
https://www.vll.se/default.aspx?id=35348&refid=37244

Tips: mallar för sms med stöd av emojis

Så här kan man göra på en Samsung S5 telefon i den helt vanliga meddelandeappen, den man använder sig av för att skicka SMS. Det är alltså inget annat tillägg.
Handi-produkterna från Abilia, som är utformade för att användas som kognitivt stöd har en liknande funktion, med andra bilder än emojis, men de produkterna kostar.

Så här ser Google taligenkänning ut

Kul kurs, kolla!

(Ansökningstiden har gått ut men det är öppet för sen anmälan, i Växjö.

Google diktering i tangentbordet på din telefon

Jag har diktering som ett alternativ i tangentbordet på min telefon, på samma placering som smileys och handskrift. Det blir sådär, jag tycker att det är bättre precision i iOS motsvarande funktion.
Det här smset har jag pratat in med Google taligenkänning direkt i en Sony smartklocka som i sin tur skickar smset via bluetooth till en Samsung S5 telefon och skjuts iväg till mottagaren. Som jag skrev om tidigare så skickas texten med automatik när man varit tyst en liten stund. Det borde gå att ta bort den automatiken om man vill ha lite mer tid på sig att granska om det blev det jag tänkte på som skrevs.

Bloggtips: ny blogg om teknik vid dövblindhet

Nationellt kunskapscentrum för dövblindfrågor, NKCDB, har en expertgrupp som tar sig an frågor om dövblindhet och teknik från hela Sverige. De har även en blogg som presenterar nyheter, om både tjänster, konsumentteknik och mer traditionella hjälpmedel. http://nkcdb.se/expertstod/ikt-forum/blogg/

Smartklockor och armband


Jag och några av mina kollegor testar smartklockor och armband för jobbets räkning, för att se hur konsumenttekniken kan användas t ex som varseblivning, taligenkänning, omgivningskontroll och för att underlätta fjärrkommunikation.
Just nu testar jag en av Sonys smartklockor mot en Samsung S5.
Det första jag testat är sms, jag har använt Google taligenkänning för att få mitt tal till text. Man parar ihop klockan med telefonen med bluetooth och pratar direkt in i sitt armbandsur. Det går oerhört snabbt, en uppenbar nackdel med att det går snabbt är att sms skickas direkt man gör en paus i talet. Man får ett par sekunder på sig att avbryta sändningen men är man för långsam i sin genomläsning av den dikterade texten går smset iväg automatiskt innan man ens hunnit granska felen i dikteringen. Det gäller att prata ordentligt, det blir rätt många fel.
Jag har även kikat på att välja olika vibrationsmönster för olika typer av meddelanden.
Testningen fortsätter...

Sticka in Arduino intelligens i strumpor

Strumpor som märker när du somnar och pausar Netflix
http://makeit.netflix.com/