söndag 31 oktober 2010

Tillgänglighet på Flygvapenmuseet

Flygvapenmuseet i Linköping delar ut pektavlor med situationsspecifik vokabulär för att besöka just det museet. Widgit-symboler (Rebus-bilder) och Bliss-symboler till de besökare som behöver, finns i entrén tillsammans med andra broschyrer. Finns även att ladda hem från deras hemsida om man vill förbereda besöket i skolan/på korttids/hemma/på dagcentret osv.

fredag 29 oktober 2010

Och poängen är nu tagna.

Nu är meritlistan: Magisterexamen, A-kurs Engelska, fyra småkurser (nyisländska, sång&sångmetodik, alternativ kommunikation och klassisk retorik).
Det kommer bli fler hp framöver, inte nu men sen. Men först ska jag tillämpa det jag kommit fram till i den här uppsatsen på konkreta demo-exempel och försöka få ut den i bearbetad form på webben och i något mer sammanhang.

fredag 22 oktober 2010

Uppsatsen är inskickad!

Och nästa år kommer Nobelpriset i litteratur att slås ihop med Nobelpriset i medicin.

torsdag 21 oktober 2010

tyda signaler spara kraft

exempel på observationer att göra (en uppsjö av mer eller mindre validerade observationsscheman finns, det här är ett hemmabygge)
OCH SJÄLVKLART INDIVIDUELLT ANPASSAD OBS OBS OBS! Använd INTE rakt av, anpassa med rätt ord för en specifik person!

Hjälp ___________spara krafter genom att skriva upp:
Samla ord och meningar som ______ ofta behöver säga. Ha det lättillgängligt.
Skriv allt ni kommer på, sedan kan ni sortera så det blir lättare att hitta. Skriv lite varje dag och fyll på mer och mer.

Skriv upp hur hon vill att olika aktiviteter ska utföras så hon slipper trötta ut sig med att förklara för nya personer. (till exempel hur hon vill ligga på kvällen, hur hon vill ha det när hon är orolig, sådant hon brukar vilja ha hjälp med akut)

Säkert förstår ni som känner henne tecken och signaler, kroppsspråk, handrörelser, ansiktsuttryck, pekningar, blinkningar… Skriv ner det och spara det så att alla som träffar ________ är uppmärksamma på samma signaler.

Jag vill………… Öppnar och stänger ögonlocken sakta
Jag vill inte…….. Liten huvudvridning
Jag orkar inte…… suck + liten huvudvridning
Dumheter, lägg av… himlar med ögonen
jag håller inte med…………………………………………………..
jag håller med…………………………………………………………..
berätta mer…………………………………………………………….
jag tycker om/bra……………………………………………………..
orolig……………………………………………………………………
missförstånd – det var inte så jag menade…………………………
Öppna /stänga dörren………………………………………………….
Tända/släcka lampa………………………………………………………
sitta /ligga…………………………………………………………………..
jag vill använda mitt samtalshjälpmedel………………………………..
prata med min assistent istället…………………………………………..
ont……………………………………………………………………………
höj/sänk………
vill vara ifred….

pektavla att laminera bakom en bokstavstavla

Innehållet i en pektavla, tänkt att vara snyggare OCH SJÄLVKLART INDIVIDUELLT ANPASSAD OBS OBS OBS! Använd INTE rakt av, anpassa med rätt ord för en specifik person! För över texten i annat program och lägg till bilder om det behövs.

Håll fram detta papper så jag kan peka.
Ställ en fråga i taget och vänta på svaret.
Försök läsa på mina läppar. Be mig ta ett ord i taget.
Om du inte förstår vad jag säger kan du hjälpa mig peka på FÖRSTA BOKSTAVEN (vänd på papperet)

SKRIV det som du berättar nu i min skrivbok

VÄNTA kan du komma tillbaks om ett tag

GISSA vad jag menar, ställ en fråga i taget.

BOKSTAV
Vänd på papperet och håll fram så kan jag peka på första bokstaven.

NÅGOT ANNAT!

RADION sätt på radion, föreslå kanaler tills jag nickar.

BÖJ BENEN
Och lägg en kudde under

RING till någon, vänd på papperet och håll fram bokstavstavlan så jag kan stava vem jag menar

UPP I SÄNGEN
Jag har glidit ner, hjälp mig upp mot huvudänden.

Hej hej student

Jag hoppas att någon av er som jag träffar idag kommer att titta in här för att hitta länkarna till kommunikationsböckerna från Göteborg och Garretts Continuum of Independence. Fortsätt längre ner bland äldre inlägg eller klicka på AFASI bland etiketterna i ordmolnet här till höger (nedanför kommentarerna).
Landstinget i Västerbotten har en del matnyttigt på sin (vår) hemsida som ni också kan titta på, t ex grundsortimentet för AKK finns på bild och vi har checklistor för vad man kan tänka på när man vill förskriva olika typer av kommunikationshjälpmedel. Och en kort introduktion til lågteknologisk AKK.
Lämna gärna en kommentar här. (Jag har granskning på kommentarerna så publiceringen är fördröjd.)

onsdag 20 oktober 2010

Expressiv vokabulär för en ettåring

gunga hoppa ramla-brak, gå, stå, sitta, sitt, titta, låna, leka, mysa, gosa, sova. ordna, laga, läsa, öppna, stäng, lås, hämta, torka, borsta, bita, pussa, krama

soffa kamera telefon teve film dator bil traktor båt cykel pensel penna papper bok hink sand jacka mössa vante tröja byxor tutte kudde filt säng
smörgås, ost, sked, gaffel, tallrik, mugg, välling, gröt, mjölk, vatten, saft, välling, läsk, ljus,
häst, hund, ko, lamm, anka, tupp, höna, kyckling, tiger, fisk, sparv,

nä inte hallå hej hejdå hjälp cheese ojojoj

varm/varmt, ajaj, liten, stor, mycket, mera, uppe, nere, iväg, dum, dumma,

Mamma Mu, Kråkan, Miffy, Pingu, Teletubbies, Po, Dipsy, Lala, Tinky-Winky, Lilla spöket Laban, Labolina, Timmy, Byggare bob, Wilma, Menta, Kranis, Bandis, Plugg, spika ihop, bygga väg, banga hårt, köra fort

ja må du leva
i ett hus vid skogens slut
blinka lilla stjärna
vinka vinka hejdå
pappa pappa mamma mamma
(T&J Wieslander)

Det får räcka så för ikväll. Nån gång hamnar det kanske i en råbra demo-pratapparat.

måndag 18 oktober 2010

Mallar för kommunikationsböcker

Ska precis börja göra en kommunikationsbok efter förra veckans seminarium. Tänker att mallen är väldigt mycket needs/wants och inte så mycket social närhet och informationsöverföring, måste göra något smart av den tanken.

Linda Burkhart PODD

Metod för att organisera dynamiska kommunikationshjälpmedel som jag borde kolla mer på vid tillfälle. http://www.lburkhart.com/podd.htm

torsdag 14 oktober 2010

Vokabulär

Det vore så klokt att skriva ner vad mina barn säger för att få en inspiration till vokabulär. Jag läste upp lite av vokabulären ur min uppsats för 4åringen som genast fyllde i med ord som hon tyckte saknades:
åka bob, plocka blommor, klippa gräs, plocka löv, hämta posten, köpa godis, köpa glass, äta morot, limma, pussla, pyssla, välling, havremjölk, kaffe, te, choklad, läsk och sen orkade jag inte transkribera längre.

Studiecirkel för att göra kommunikationsböcker

Vilken bra kursdag det blev idag, om kommunikationsböcker. Jag gick på det som var riktat till yrkespersoner. På eftermiddagen var det riktat till anhöriga och personer med afasi.
Hoppas de får igång studiecirkelverksamhet för att antingen skapa böcker eller träna på att använda dem.
Skulle det inte vara en alldeles fantastiskt bra idé om logopedstudenter var med som hjälpledare?

onsdag 13 oktober 2010

Språkbad med grafisk AKK

Jag fick höra idag att man kommit igång med AKKtiv-grupper här i Umeå också. Alltså peppningsgrupper för föräldrar till barn som behöver AKK där de förses med idéer och material för att ge sina barn en inlärning av symbolbildsanvändning som liknar andra barns språkutveckling i den mån att man får tillgång till mycket mycket mer bilder (eller talade ord) än man klarar att uttrycka själv, att föräldern är kommunikativ förebild och att barnet lär sig till vardags genom att snappa upp betydelsen och användningen i ett sammanhang.
DART har gjort ett projekt som utvärderats i en magisteruppsats i logopedi.
Här är Komigångkartor - akktiv

Vad AKK kan lära av leksaksindustrin

Jag var inte på årets Kommunikationskarneval i Göteborg men här är handouts till en av föreläsningarna (hämtad från DART).

måndag 11 oktober 2010

Flickor med autism

Imorgon tisdag 12 okt sänds ett radioprogram om flickor med autism. Kropp och själ heter programmet, ligger kvar på webben en månad tror jag. Enligt webben:
"Många flickor har autism eller aspergers syndrom utan att någon inser det. Deras symtom tas inte på allvar och feltolkas. Inte ens utbildad vårdpersonal känner till hur kvinnliga autismtillstånd ter sig. Forskning och diagnoskriterier är hittills baserade på erfarenheter av pojkar. När forskaren och psykiatern Svenny Kopp jobbade på en psykiatrisk klinik mötte hon många flickor som haft problem i åratal utan att någon lyckats ställa en diagnos. När flickorna sedan fick genomgå en detaljerad psykiatrisk och psykologisk undersökning visade det sig att nära hälften hade någon form av autismtillstånd. Dagens Kropp & Själ handlar om vad som är utmärkande för flickor med autism och aspergers. Vi möter Ann som fick diagnosen först när hon fyllt trettio och som helst har ytliga kontakter och undviker att lära känna folk på djupet. Och så åker vi till Storbritannien och träffar forskaren Judith Gould som håller på att ta fram särskilda diagnoskriterier för tjejer med autismspektrumtillstånd."
Lyssna på i efterhand ska jag minsann.

Akademiska prestationer kräver snacks

eller i alla fall något som är rackarns mycket godare än de här stenhårda godisarna från Överskottsbolaget. Vilket påminner mig om att ta itu med uppsatsen och särskilt diskutera betydelsen av att ha "rackarns" med i vokabulären till sin pratapparat. Det får bli kvällens bidrag till vetenskapen.

Kommunikationsbok vid afasi

Under oktober kommer jag även få chansen att ta del av ett utvecklingsprojekt från DART i Göteborg om kommunikationsböcker vid afasi. Det är via Vuxenskolan och Afasiföreningen och de kommer att hålla till på Folkets Hus här i Umeå. Jag har provat att göra kommunikationsmaterial på lite olika sätt för personer med afasi så det ska bli väldigt intressant att se och höra. Här är länk till deras utvärdering.

AKK vid afasi

Om någon vecka föreläser jag för logopedstudenter om AKK vid afasi. Jag planerar att ta en del från den kurs med Kathryn Garrett, professor i logopedi från Pittsburgh som jag gick för några år sedan. Hennes handouts ligger generöst nog ute på hennes familjs hemsida!

lördag 2 oktober 2010

Pekdator vid autism

Anja Morell skrev 1996 en projektrapport med tre fallbeskrivningar om barn med autism som tidigt fått börja använda pekdator för sin kommunikation. Jag läser den till min uppsats och rekommenderar den för andra.

Written Choice funkar

En artikel av K Garrett och Beukelman från 1995 som jämför tre stategier för partnerstödda samtal (vid afasi).