fredag 29 april 2011

Isbehandling


När jag arbetade med dysfagi (svälj-svårigheter) var jag ständigt på jakt efter isglassformar men de enda jag lyckades få tag på var Åhléns stora stora. Nu finns de här små rackarna på ICA Maxi, för hela kvartetten betalar man en guldtia.
De kan underlätta sväljning, om man suger på syrlig is fem minuter innan måltid så ökar känsligheten och sväljreflexen kan tillfälligt fungera bättre. Det är bara om problemet är just trögutlöst sväljreflex som det är en vettig metod att prova, det finns så många andra sätt ätande kan vara ett problem så det bästa är att få en ordentlig undersökning t ex av en logoped.
Jag har förresten också varit med om att talet blir tydligare efter isning, annars brukar de flesta tycka det är svårare att prata när de är kalla i munnen men vid vissa dysartrier så...
(Det finns en mer avancerad isbehandlingsmetod beskriven där man kyler en tandläkarspegel storlek 0 i syrligt isvatten och metodiskt stryker på främre gombågarna innan måltid, då blir det både thermal tactile stimulation och så syrligheten.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar