lördag 30 april 2011

fredag 29 april 2011

Isbehandling


När jag arbetade med dysfagi (svälj-svårigheter) var jag ständigt på jakt efter isglassformar men de enda jag lyckades få tag på var Åhléns stora stora. Nu finns de här små rackarna på ICA Maxi, för hela kvartetten betalar man en guldtia.
De kan underlätta sväljning, om man suger på syrlig is fem minuter innan måltid så ökar känsligheten och sväljreflexen kan tillfälligt fungera bättre. Det är bara om problemet är just trögutlöst sväljreflex som det är en vettig metod att prova, det finns så många andra sätt ätande kan vara ett problem så det bästa är att få en ordentlig undersökning t ex av en logoped.
Jag har förresten också varit med om att talet blir tydligare efter isning, annars brukar de flesta tycka det är svårare att prata när de är kalla i munnen men vid vissa dysartrier så...
(Det finns en mer avancerad isbehandlingsmetod beskriven där man kyler en tandläkarspegel storlek 0 i syrligt isvatten och metodiskt stryker på främre gombågarna innan måltid, då blir det både thermal tactile stimulation och så syrligheten.)

Ipad som universalfjärrkontroll

Det verkar gå att köpa till en liten fiffig sak som gör Ipad till en programmeringsbar fjärrkontroll. Så här beskrivs underverket (som kostar 499kr) av Kjell&Company:
"L5 Remote är en IR-sändare som kopplas till din iPhone 3/4, iPod touch eller iPad för att styra TV, DVD, Blu-ray, förstärkare etc. Koppla IR-sändaren till dockningskontakten, ladda ner appen och lär sedan upp de knappar från originalfjärrkontrollen som du vill lägga in. Eftersom dockningskontakten sitter på undersidan, roteras appen när L5 Remote ansluts. Du bestämmer själv layouten på knapparna och kan välja ikoner och texter för varje knapp."
Undrar om det funkar till vad som helst, dörröppnare och sånt också?
Kjell & Company - 91377 - L5 Remote, universalfjärr för

Fingervantar för iPhone, iPad m.fl

En produkt som skulle kunna underlätta för långa trevliga samtal (direktkommunikation) även när det är kallt ute och brukaren har en pratapparat med pekskärm (microrolltalk eller någon app i en Iphone/Ipad t ex). Fingervantar som man kan behålla på och ändå få pekskärmen att funka. Finns på Kjell&Company för 129kr.Kjell & Company - 92310 - Fingervantar iPhone, iPad m.fl

ID-dagarna 2011

Jag ska få föreläsa om alternativ telefoni (Myjoice) på ID-dagarna 2011. Det blir inte teknikfokus utan det kommer handla om hur brukaren kan använda sina bästa kommunikativa förmågor även på håll, att använda AKK på distans och tankar om det.
"Tack för ditt förslag på föreläsning/ar till årets ID-dagar 19-20
oktober 2011, Uppsala Konsert & Kongress!
En eller flera av din/er inkomna föreläsning/ar har accepterats.
Information om datum och tider sänds ut via e-post i början av juni
till alla föreläsare (både huvudföreläsare och medföreläsare).
Den 18 maj publiceras information om årets föreläsningar på
www.hi.se/iddagarna. Samtidigt skickas inbjudan ut till ca 15 000
personer."

Stava Rex och Claroread

Ett generösare rättstavningsprogram som hjälper dig att få ordning på stavningen av "sjefens schära chäfer" och föreslår inbäddat i en mening om det finns flera liknande ord som betyder olika saker så man inte råkar blanda ihop men/män/att få men av något.
I kombination med talsyntesprogram, t ex Claroread, kan det underlätta både läsning och skrivning men jag tror det är bäst att först bara skriva av sig det man hade tänkt och sedan sitta och putsa på stavningar, så man inte tappar tråden i tanken eller tappar lusten. Inte så tokigt att kunna lyssna på dagstidningen på nätet eller rent utav få något på engelska uppläst - i ett långsammare tempo om man vill. Fler språk finns att köpa till. Och så kan man föra över sina talsyntesupplästa ljudfiler till MP3-spelaren och lyssna när man är ute.
Filmsnuttar som förklarar hur olika delar av Claroread funkar finns på www.svensktalteknologi.se

måndag 18 april 2011

Mobilhistoria

Jag inser att de som lyssnar på P3 nu för tiden är så pass unga att de tycker det är intressant kuriosa med historier om de första vardagsanvända mobiltelefonerna och papperstelefonkataloger. Jag inser också att jag tror att jag lyssnar på ganska ny musik när jag hör på Portishead (fantastiskt sorglig triphop från 1997). Någon har traskat med stolta steg rakt in i medelålder minsann... Några ljudklipp från P3 om mobil telefonhistoria, eller en resumé om hur det var alldeles nyss, och så lite om T9.Linus Brohult pratar mobilhistoria - Morgonpasset i P3 | Sveriges Radio

lördag 16 april 2011

Praktikhandledare minsann!

Jag ska få handleda två logopedstudenter när de har habiliteringspraktik minsann! Det ska bli så roligt. Jag arbetar "bara" med kompensation, varken utredningar eller behandlingar men jag tror de får intressanta veckor. Ett av projekten blir att vi hjälps åt att programmera en handdator som samtalshjälpmedel. Det vore roligt om de hinner lära sig en del om Talking Mats och hinner göra kommunikationspass förutom att följa med mig när jag virvlar omkring. Maj månad blir en rolig månad.

måndag 11 april 2011

Mental trötthet

Idag berättade mina kollegor som arbetar med kognition om en kursdag de varit på där föreläsaren talat över ämnet "mental trötthet", ett problem som är vanligt vid traumaskador på hjärnan eller efter stroke. Det är något annat än depression, det är ett kvarstående tillstånd med minskad mental ork.
Här är Sahlgrensa akademins egen hemsida om mental fatigue mf.gu.se Här finns även en artikel i Läkartidningen om problemet och ett sätt att självskatta upplevelsen.

lördag 9 april 2011

Välkommen till min modeblogg för epileptiker

Jag är så nyfiken av mig att jag inte kan låta bli att kika i kulisserna på hur många sidvyer jag har per dag, vilka inlägg som läses mest och vad folk har använt för sökord för att hamna här.
Det som gör mig mest förundrad är sökningen
kurser i göteborg om mode kläder för dom som har epilepsi

Hoppas du finns, hoppas du fann vad du hoppades hitta (eller om det ev är en automatiskt genererad sökning av en slumpgenerator, men det vore väl en trist tolkning?)
Andra inspirerande sökord som lett er hit som kan tänkas påverka åt vilket håll bloggen utvecklas: "hönors kommunikation" och "after work Umeå".

fredag 8 april 2011

LinPhone för Android; videosamtal till bildtelefon/texttelefon

Jag har fått tips om att LinPhone för Android kan användas för att ringa videosamtal till/från de hjälpmedel som förskrivits som bildtelefon/totalkonversation.
Det ska fungera till Allan eC, SPRIDA MMX och TM-9000, kanske till mer.
Det är visst lite trixigt men det ska gå. Jag har inte provat själv.
Tillgänglighet tänker jag, när det blivit mer lätthanterligt kommer kanske personer med "talskada" känna sig mer attraherade av texttelefon/totalkonversationslösningar, om det är kompatibelt med resten av världen genom att släkt och vänner skaffar sig en app i mobilen och om texttelefonförmedlingstjänsten går väldigt smidigt att gå via med mobilen.
Om det är smidigt, eller blir.

Kurser i logopedi ht 2011

Det börjar finnas en del fristående kurser i logopedi nu. Senast 15 april ska höstens kurser sökas:
Blissymbolics Uppsala universitet 7.5 Wow, detta vackra språk!
Språk, Hjärnan och kognition Umeå universitet 7.5 Umeå!!!
Implementering och evidensbaserad praktik i logopedi, avancerad nivå Linköpings universitet 7.5 Det gäller att kunna påvisa att man gör nytta.
Röstergonomi och ljudmiljö Lunds universitet 7.5 Framtiden för den som vill jobba brett privat med inte så sjuka personer.
Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) för vuxna Göteborgs universitet 7.5
Och så en hel radda annat:
Analys av professionell interaktion, avancerad nivå Linköpings universitet 7.5
Dyskalkyli, utredning av matematiksvårigheter Uppsala universitet 7.5
Kommunikationsstörningar hos barn och vuxna: en logopedisk översikt Göteborgs universitet 7.5
Fiberskopi i logopedisk praktik Karolinska institutet 7.5
Audiologi: Cochlea Implantat Lunds universitet 7.5
Klinisk handledning II. Kommunikation vid funktionshinder, habilitering Uppsala universitet 3
Klinisk handledning II. Barn med språk-, tal- och kommunikationsstörning Uppsala universitet 3
Klinisk handledning II. Stamning Uppsala universitet 3
Självständigt vetenskapligt arbete Göteborgs universitet 30.0
Fördjupat självständigt vetenskapligt arbete inom logopedi Göteborgs universitet 30.0
Masterprogram i audiologi och logopedi, Logopedi Lunds universitet 120
Examensarbete för masterexamen i logopedi Karolinska institutet 30 Kurs, Avancerad nivå
Masterprogram i Arbetsterapi/ folkhälsovetenskap/ logopedi/ medicinsk pedagogik/ omvårdnadsvetenskap/ sjukgymnastik Linköpings universitet 120 Program, Avancerad nivå
Och så själva grundutbildningarna förstås, logopedprogrammet ges som vanligt på flera orter.

AKK för vuxna - anmälan senast 15 april

Hösten 2011 ges en fristående universitetskurs i Göteborg på avancerad nivå om ”AKK för vuxna”. Ur kursbeskrivningen: "Kursen är ett samarbete mellan DART – Kommunikations- och dataresurscenter och enheten för logopedi vid Sahlgrenska akademin. Kursen vänder sig till dig som är intresserad av fördjupad kunskap om AKK för vuxna med förvärvad eller medfödd funktionsnedsättning som inbegriper kognition och kommunikation. Föreläsningar varvas med diskussion och demonstration.

Kursens huvudsakliga teman är:
 Erfarenheter och upplevelser hos personer som använder AKK
 Gemensam problemlösning
 Hjälpmedel och metoder
Professor Susan Balandin från högskolan i Molde ansvarar för två kursdagar. Hennes föreläsningar kommer att handla om bl a åldrande, delaktighet, ensamhet och sysselsättning för vuxna i behov av AKK.
Under kursen arbetar vi med fallbeskrivningar. Dessa redovisas och diskuteras under de två sista kursdagarna.
För tillträde till kursen krävs att man är examinerad logoped eller har annan yrkes- eller högskoleexamen inom relevant område.

Kursdagar: 3/10, 4/10, 5/10, 6/10, 7/10, 27/10, 28/10, 1/12 och 2/12."
Anmälan: www.studera.nu senast 15 april

onsdag 6 april 2011

Gratis kompensation vid läs- och skrivsvårigheter

(Naturligtvis finns det andra produkter inom respektive kategori, detta är inte på något sätt uttömmande utan några tips att börja med. Om du som läser detta vet något annat bra, skriv det gärna som en kommentar)
TIDNINGAR
8 sidor en tidning som är lättläst.
Den finns både som papper och på dator. Titta på www.8sidor.se för att prova att läsa vanliga nyheter lite enklare skrivet. Man kan också lyssna på allt som står på den sidan, med tal-syntes. Prova!
VK och VF och nästan alla andra tidningar kan man prenumerera på som taltidning. Då är de inlästa på band men då är det med lika krångliga ord som i tidningen.

RADIO
Klartext nyheter i radion P4 klockan 18.
Vanliga nyheter, fast med enklare ord.

BÖCKER
På biblioteket finns det särskilda böcker som är lättlästa, det är böcker för vuxna.
På biblioteket finns också talböcker.
Det finns både talböcker på kassettband och på CD-skiva att lyssna på.

TELEFON
Om det är svårt att prata i telefon kan man ringa via Teletal.
Det är en gratis tjänst med en telefonist som hjälper till i samtalet och till exempel hjälper till i början på ett krångligt samtal och förklarar vem du är och vad du vill.
Man pratar först med Teletals telefonist, sen ringer hon tillsammans med dig till den du vill prata med.
Hon kan hjälpa dig att anteckna.
Hon skickar hem anteckningarna till dig.
Det kostar ingenting att ringa med Teletal.
Man behöver inget intyg eller remiss.
Mer information finns på www.teletal.se

TALANDE DATOR
Det finns särskilda program som läser upp text, det kallas tal-syntes. Man kan köpa sådana program själv eller ansöka om det som hjälpmedel, t ex Budgie Pro som man kan testa på http://www.voxit.se/ eller Word Read Plus på http://www.svensktalteknologi.se/ .
Ett problem kan vara att datorn läser för fort och att man inte får någon förklaring på vad svåra ord betyder.
Det går att ha en talsyntes i sin dator som läser upp allt som finns på skärmen. För att prova om det är bra kan ni testa gratis Talande Webb. Det fungerar inte till vilken hemsida som helst, bara till hemsidor som har Talande Webb inbyggt. Prova till exempel Wikipedia och Länsstyrelsen i Västerbotten. Man måste först ladda hem programmet Talande Webb. http://www.funkaportalen.se/Tema/Ljud/Webbplatser-som-funkar/

STAVNING
I vanliga skrivprogram till dator, som Word, finns det inbyggd stavningskontroll som visar om man stavat fel.
(man trycker på F7 för att undersöka om stavningen blir rätt).
Prova den!

SVÅRA ORD
Om man vill veta mer om ett visst ord men inte riktigt vet hur det stavas kan man använda sökfunktionen i www.ne.se för där räcker det att till exempel stava schäfer som SKEFER. Då kommer ändå schäfer upp som ett av förslagen.

SÄRSKILDA HJÄLPMEDELSPROGRAM
Det finns också särskilda hjälpmedelsprogram som man kan ansöka om som personligt hjälpmedel. Prova först det som beskrivs här ovanför.
Kanske visar det sig att de här förslagen räcker, eller så kommer ni på att det är för omständigt och krångligt. Prova!

Tips på lekar och träning

Hemsida skriven av en förskollärare som har egna barn med verbal dyspraxi, om verbal dyspraxi och språkstörning. Här finns tips om lekar, spel, sånger, sagor och böcker som passar alla barn.
Under länkarna till Årstider, Högtider och Tema hittar du
sånger, rim, boktips, pyssel och annat relaterat till ämnet. Bland annat en lek jag själv hittade på när jag sommarjobbade på logopedmottagningen i Piteå.

Välkommen till Ingelas lekstuga!

Pedagogik vid språkstörning

"Lärare ställs inför stora krav på kunnande och flexibilitet när de arbetar med elever med språkstörning. Elever med språkstörning behöver en god lärandemiljö med mycket visuellt stöd. I boken tas traditionella skolämnen, alternativa verktyg och olika sätt att kommunicera upp. Läsaren får följa med på ett antal lektioner och tillsammans med författaren fundera över vad som var bra och vad som kunde gjorts bättre." En skrift från SpecialPedagogiska SkolMyndigheten (SPSM):

Känslan att få lyckas är en häftig upplevelse! - www.spsm.se

tisdag 5 april 2011

Jämförelse mellan tre läsplattor

I TV4 gjordes i början av mars 2011 en liten jämförelse mellan tre läsplattor. Klickar man på länken kan man antingen läsa en skriftlig summering eller titta på ett klipp från förmiddagsTVprogrammet "Efter tio".
"Ska man bara läsa böcker finns det ingen mening att lägga ner mer pengar än för Sony Readern. På den kan man låna böcker och hanteringen är ganska lättanvänd. Men som produkt är Ipad mest avancerad, och den mest intuitiva att använda."

Sjukersättning på deltid för personer med ADHD och Asberger?

På Folkbladet.nu refereras till ett brev som en psykolog skrivit till Socialdepartementet om:
"...att det ofta är väldigt energikrävande för personer med neuropsykiatriska funktionshinder att få vardagen att gå ihop då funktionshindret ofta ger svårigheter att skapa och upprätthålla rutiner för vardagen när det bland annat gäller dygnsrytm.
Vidare skriver psykologen att det ofta leder till perioder av depression och till och med självmordstankar.
Med anledning av det vill psykologen att det ska bli lättare för personer med de här funktionshindren att få sjukersättning på deltid så de får möjlighet att återhämta sig i avskildhet vilket enligt henne kan förebygga depression."
Den korta artikeln finns i sin helhet här:
Västerbottens Folkblad | Psykolog vill underlätta för utsatt grupp

söndag 3 april 2011

En bredare arbetsmarknad

"Det finns ett stort utrymme för oss logopeder där vi kan bidra med vår kompetens kring språkutveckling. Förskolorna är också mer intresserade av språk i dag, så det här kan utvecklas. Ett helt annat område kan vara att hjälpa barnavårdscentralerna kring frågor om lekutveckling, en slags konsulterande BVC-logoped precis som det finns BVC-psykologer.

– Jag tror att det finns hur mycket som helst att göra för oss logopedföretagare. Att ge kurser i babytecken är inte konstigare än att ge kurser i babysim."
(se hela artikeln på www.dik.se100924-Teckenspråk - DIK
Eller sälja sin röstkunskap utanför sjukhusets väggar.
Eller så kan man komplettera konsulentjobbet med en bildterapeututbildning och nischa sig på friskvård.
Bara några exempel, det finns fler idéer att kläcka...