fredag 25 maj 2012

Dynamisk kommunikationskarta i videosamtal

Kolla vad man kan göra!
(Det vore tydligare att visa en bild på hur det ser ut när det är en person som ringer men jag vill inte lägga ut bilder på min samtalspartner utan att fråga om lov. Så tänk er en bild av en person i den vänstra rutan, det är i den rutan videosamtalet syns.)
Programsnickaren är ett windowsbaserat program för att göra dynamiska kommunikationsprogram. Ofta används en handdator med pekskärm. I videosamtal går det att använda sin handdator och trycka på den för att skicka ljudet men i denna lösning sker allt på skärmen utan att man behöver släppa uppmärksamheten från skärmen under samtalet. Det bör också gå att använda huvudmus eller pekskärm.

Funkar minst lika bra till Skype som till Tango.
Använd Programsnickaren. I menyn Visa väljer man "Light Roll Talk stående" för att få så stor andel av skärmen som möjligt med pekkarta. Klicka sedan under rubriken Visa på underrubriken "Testa och spara" (eller F5).
För att få fram programmet så att det blir synligt ovanpå videosamtalsprogrammet, tryck tangentkombinationen Alt+Tab.
Nu kan Programsnickarens ljud användas i videosamtalet, det fångas upp "i rummet" av samma mikrofon som fångar upp användarens tal, skratt och andra ljud.
För att samtalspartnern även ska se symbolen man pekar på använder man ett gratis program som heter Manycam. Med det programmet kan man antingen definiera ett område på skärmen (t ex skrivfältet i Programsnickarlösningen) som samtalspartnern ser som en infälld bild eller så väljer man att det som musen förs över är det som visas. När användaren klickar med musen på ett fält i Programsnickaren syns en färgad ram runt, hur den ramen ser ut ställer man in i Programsnickaren.
Manycam ska vara igång men minimerat. Laborera med upplösningen i Manycam, beroende på hur stora fälten är i kommunikationslösningen kan det behöva ändras men 640x480 kan vara ett värde att börja testa med.

Om det viktigaste är att kommunikationskartan är lätt att se för användaren själv väljer man i Programsnickaren att visa som RollTalk och så minskar man Skypefönstret så det passar in på sidan om.
Om det viktigare för användaren är att tydligt se samtalspartnern väljer man i Programsnickaren att visa som Micro Rolltalk och maximerar Skype till stor bild (Windows-ikonen bredvid det röda krysset). Det funkar inte att klicka på fullskärm-ikonen i Skype-gränssnittet (som er ut som en ruta med två pilar i) för då går det inte att lägga Programsnickaren ovanpå.

Med denna fiffiga kombination av program kan man använda sin Programsnickarlösning direkt i ett videosamtal med Skype eller Tango. Manycam blir inte bra till programmet Jitsi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar