fredag 22 april 2016

Vardagsteknik och äldre personer

Länken går till ett utdrag ur boken Vardagsteknik och äldre personer, där Ellinor Larsson har ett kapitel (det finns inte med i utdraget).
http://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789144104393/partner/smakprov

torsdag 21 april 2016

Scannande pratapparat som styrs med en kontakt

På workshop imorgon med Arbetsterapeutprogrammet kommer en av stationerna vara att prova att stega sig fram med en kontakt, dels på en iPad, dels på en traditionell pratapparat med inspelat tal. Det krävs både tålamod och timing.

Laserpeklampa och pekkarta via Skype

I filmen Nya sätt att ringa, som jag var med i för några år sedan, visas hur denna stora pekkarta används tillsammans med en laserpeklampa för att en person ska kunna kommunicera direkt med sina nära och kära utan att assistent tolkar.
Här är länk till filmen https://youtu.be/Kc1l5Qmz76Y

Partnerstödd scanning, vid t ex ALS eller MS

Exempel på en pekkarta vid långt gången neurologisk sjukdom där personen varken kan tala, peka med ett finger eller ändra ställning självständigt.

Ögonpekningsram

En av stationerna på workshop för Arbetsterapeutprogrammet imorgon kommer ha olika exempel på hur man kan kommunicera med blickpekning eller partnerstödd scanning. Den här kodningen på bilden är tvåledad: titta var bokstaven är och titta sedan på den ruta som har samma färg som bokstavens bakgrund.

Pekkarta på ett äldreboende

Symbolerna heter Widgit och pekkartorna är gjorda i Communicate In Print, innehållet är utvalt av en kontaktperson och en arbetsterapeut. Personen ifråga kan även skriva så pekkartorna är komplement i situationer när det blir svårt att använda iPad. Det står personnamn på originalet.
Det här exemplet är väldigt inriktat på fysiska behov, men personen kan uttrycka annat i skrift. För en person som inte skriver skulle det behövas mer.

Föreläsning för arbetsterapeutprogrammet

Imorgon träffar jag studenter från Umeå universitet och föreläser och håller workshop om alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).
Några exempel på saker som jag kommer visa: bilder för att styra lek, t ex för ett barn med rörelsehinder. Bilderna kan användas på ett talande hjälpmedel eller som pappersbilder. Bygg högre, bygg högre, bygg högre, RASA!

onsdag 13 april 2016

Automatiseringsverktyg

Och så vidare... ännu ett blogginlägg om hur man kan nyttja intelligensen som finns i vår konsumentteknik och göra anpassningar för att underlätta för personer med funktionsnedsättningar - eller egentligen för vem som helst. Inlägget är skrivet av min kollega Janne Koski som är med i den tekniska expertgruppen som NKCDB satt samman för att betjäna riket med kunskap och inspiration om ny teknik.
http://nkcdb.se/ifttt-ett-gratis-automatiseringsverktyg/

Blogg om dövblindhet och teknik

Vill tipsa om en blogg som Nationellt kunskapscentrum för dövblindfrågor har: http://nkcdb.se/automatiseringar-gor-din-smarta-telefon-eller-surfplatta-annu-smartare/

tisdag 12 april 2016

Hjälpmedel

På bilden: en smartphone och en knapp som kan programmeras och via bluetooth ge en snabbare tillgång till intelligensen i telefonen. Knappen heter Flic och utvecklas i Sverige. För att få ut mesta möjliga smarthet behövs en kombination av appar som styr telefonens funktioner.
Återkommer till vad man kan göra.
Här är ett blogginlägg som raskt sammanfattar svårigheter med exekutiva funktioner vid ADHD och föreslår strategier och hjälpmedel. Jag tänker att det finns otroligt mycket man kan göra med konsumentteknik som och en hel del genitid. (ett påhittat exempel som jag inte testat men som borde funka med rätt macron på en telefon som låter sig styras, för en person som ibland går vilse, blir orolig/får ångest och behöver hjälp att hitta hem. Hypotetiskt, med rätt anpassningar: Ett tryck på knappen skickar min GPS position till en anhörig och startar en inspelning av en lugnande röst som berättar vad jag ska göra, två tryck startar navigeringen i en kart-app och instruerar mig att hitta hem och ett långt hålla-nere-knappen ringer upp den anhörige och sätter telefonen i högtalarläge.)
http://www.mrshyper.se/nedsatta-exekutiva-funktioner-vid-adhd-och-hjalpmedel/