fredag 17 december 2010

MNS och Theory of Mind

Idag tog jag del av ett muntligt referat av ett muntligt referat från en stor konferens om motorneuronsjukdomar som hållits någonstans utomlands nu i december. Jag fick höra att man i tester märkt att personer med motorneuronsjukdom (eller var det bara ALS?) har svårt med det som kallas Theory of Mind, att leva sig in i hur andra tänker. Ett av exemplen av att patienten får se en bild på en person som tittar på ett av fyra objekt. Vid experimentets start håller testledaren för bilden av människan och ber patienten tala om vilket objekt patienten själv föredrar, t ex blommor. Sedan tar testledaren bort det som skymmer människan på bilden och frågar vad människan på bilden tycker bäst om. Patienterna svarade då att människan på bilden föredrar samma sak som patienten själv föredrar. När testledaren frågar vad människan på bilden tittar på svarar patienten korrekt det som människan på bilden tittar på, vilket då inte är t ex blommor.
Ungefär så.
Och det fanns visst andra exempel också på att den neurologiska skadan gör det svårt att leva sig in i andras situation och att förstå språk på ett djupare plan.
Intressant. Autismliknande nästan. Det vore intressant att läsa/höra mer och att fundera över vilka konsekvenser det leder till för de patienter och anhöriga som drabbas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar