I veckan ska jag prata med en sjukgymnast om hur sittställning påverkar sväljförmågan och annat i måltidssituationen för personer med demens som sitter i rullstol och behöver bli matade. Det vore ett intressant utvecklingsområde att skapa ett tvärprofessionellt utredningsteam som ser över helheten runt ätande, med sittställning, kostanpassning, matningsteknik, måltidsmiljö och inställning från personalen.
Två lättlästa skrifter med vettiga råd på bred front:
Äldre och matsituationen utgiven av Hjälpmedelsinstitutet 2009
Skellefteå kommun har haft ett måltidsprojekt, Välkommen till bords
Goda råd i båda.
HI har gett ut en skrift till som mer handlar om hela kedjan, även en hel del om att tillreda och duka själv trots funktionsnedsättning. Den heter NNNNN
onsdag 12 januari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar