lördag 12 februari 2011

Sociala medier och tillgänglighet

Post och Telestyrelsen PTS har i Funka-utredningen undersökt hur tillgängliga sociala medier är för personer med olika funktionsnedsättningar och resultatet är nedslående. Referat här.
Men Idétorget, Sthlm, berättade på Redahmötet på Wiks slott om hur de tipsar allmänheten om tillgänglighet och sociala medier. T ex kan man använda en annan version av Facebook, m.facebook.com som blir mycket mer avskalad. (testa med din egen inloggning, det funkar). På Youtube kan man städa upp genom att skaffa ett eget konto, Min Kanal, och förenkla den så det bara är det man behöver som finns där, t ex bara vissa klipp som man alltid vill se.
Min kollega Å fann i sin uppföljning av hur läs- och skrivhjälpmedel används att talsyntes används till vardags t ex på Facebook av dem som fått den möjligheten.
Om vanliga fria programvaror för bildtelefon via datorn (skype, MSN t ex) är för svårt kan man använda TV-telefoni och helt avskalat utan några rafinesser och risk att trassla bort sig i menyer föra bildtelefonsamtal med de förmågor man har.
Och det finns förenklad mail, som Easy Mail t ex.
Med mera. Så det finns en del att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar