fredag 20 maj 2011

Det här skulle jag ha pratat om

Fjärrkommunikation när man varken kan tala i telefon eller skriva
Föreläsare: Signe Rejdvik, logoped, hjälpmedelskonsulent och Janne Koski, tekniker, Hjälpmedelsverksamhetens Kommunikationsteam DRC i Umeå
--------------------------------------------------------------------------------
Bakgrund
I västerbotten har vi tidigare använt ny teknik för att hjälpa personer med kommunikationssvårigheter; dels distansöverbryggande teknik (telemedicin/videokonferens) i logopedisk behandling, dels att anpassa webkamerasamtal via MSN så att det blir tillgängligare kognitivt och motoriskt. Nu pågår ett projekt där ca 7 personer med stora kommunikationssvårigheter under en tvåårsperiod testar bildtelefoni via bredband kopplat till TV:n, MyJoice.

Syfte
Projektet syftar till att undersöka hur denna typ av bildtelefoni tillgodoser behovet av fjärrkommunikation för brukare med olika funktionsnedsättningar som av olika skäl inte kan nyttja vanlig telefon eller text effektivt i realtid (förvärvade eller medfödda tal- och /eller språksvårigheter, några med begåvningshandikapp, andra med omfattande rörelsehinder).

Metod
Brukarnas, förskrivarnas och konsulent/teknikers erfarenheter från projektet efter ca ett års användning.

Resultat
Presentationen handlar om metodik för att nyttja de starka sidorna i personernas kommunikationsförmåga, hur de använder olika AKK-sätt på distans (det kommer att göras mer uppföljningar innan ID-dagarna).

Diskussion/konklusion
Förslag ges på vad man bör tänka på vid inträning.

Projektet löper på så informationen kommer presenteras någon annan gång på något annat sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar