torsdag 28 mars 2013

Rullstolsboxning

Reportage i gratistidningen Totalt Umeå: Umeå Legend Club som erbjuder boxning, skrivarverkstad, internet för ovana och arabiska för nybörjare. Tolv personer med funktionshinder tränar där, enligt boxningstränaren Erik Nyström (på den nedre bilden, till vänster).

Att få stroke i ungdomen

Hittade ett intressant evenemang i veckans gratistidningar: på tisdag 2 april kl 13 berättar en tjej som heter Linda Hellqvist om hur det är att få stroke i ungdomen.
Gå och hör!

onsdag 27 mars 2013

Tips på appar för barn

Sammanställning av appar utifrån olika användningsområden, på svenska. En rejäl översikt, sammanställd i Finland. Den enda invändningen är att priserna är i euro, men konstigt vore det ju annars.
Jag hittade tipset ikväll i Facebookgruppen Appar för särskolan. Exempel på innehåll är rollek, sjunga, bokstäver, trycka-hända, hjälpmedel (ocr-scanning, talsyntes, timer och sånt). Alltså väl värt en genombläddring för föräldrar, pedagoger, logopeder och andra på jakt efter användbara redskap.
(Det är fler än jag som fortsätter jaga även hemifrån. Skiftet är tydligt. För logopederna som arbetar med behandling/träning handlar jakten även om appar för språkträning, talträning, röstträning och samspels/kommunikationsträning.)
Jag tänker att man kan använda samma redskap för träning till väldigt olika syften, på samma sätt som besticken i kökslådan kan användas på många olika sätt och ge träning av färdigheter:
- sortera lika till lika
- hjälpa till att sortera in efter disken, klara av en egen syssla och få beröm för prestation
- antal, addera, subtrahera
- leka familj, göra en dockteater/skuggteater
- träna på begrepp som stor, liten, lika, olika, många, lite, tomt, fullt, vass, rund
- skära frukt, som motorisk träning
- skära frukt, som delaktighet
- skära frukt, för att det är gott eller för att göra någon glad eller för att hjälpa till eller ...
Och så är det ju med appar också. Eller barnböcker, eller andra verktyg. Om än vissa verktyg är mer lämpade till somt än andra.

http://www.folkhalsan.fi/Global/VarVerksamhet/barnochfamilj/resurscenter/iPad%20applista.pdf

Appar för utomhusbruk

Är det en bra idé att leta sätt att använda iPad i utomhuspedagogik? Eller är det onödigt?
http://www.emikallin.se/2012/10/17/appar-for-utomhusbruk/

Mattias Hagberg: ”Rekviem för en vanskapt”

Och så ett boktips från min vän Alexander, en recension finns här:
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/mattias-hagberg-rekviem-for-en-vanskapt
Om den långa lappjäntan som visades upp som cirkusattraktion. Om att vara avvikande på ett sätt som inte går att dölja. Om en tid som inte är så avlägsen som den borde vara. Citat ur recensionen:
"...då föddes modernitetens långa skugga: tanken att individen inte betyder något ställd mot mänskligheten, känslan ingenting mot förnuftet, kvinnan och vilden ingenting mot mannen och upplysningen."

Om tvångssterilisering och barn med särskilda behov

När jag ändå är igång och länkar till artiklar om synen på personer med särskilda behov. 
Här är en länk till några gamla artiklar från Svalöv (länkar vidare finns till höger om artikeln). Jag kanske måste förtydliga att jag inte håller med politikern ifråga.

Med moderata kommunalrådet Wachtmeister säger i en av artiklarna:
"– Vi hade en genomgång av ekonomin och det var en diskussion om varför kostnaderna för dessa barn ökar. En anledning är, om man tittar bakåt i vår lagstiftning, att vi inte längre tvångssteriliserar. Det ser jag som en möjlig anledning.

Hur vet det?

– Jag säger att det är en möjlig anledning. En annan är att man är bättre på att klara för tidigt födda barn och på att diagnostisera.

Charlotte Wachtmeister hänvisar till en bok av en amerikansk ekonom, "Freakonomics".

– Där famförs saker på ett annorlunda sätt. Exempelvis att den ändrade abortlagstiftningen i USA gjorde att det föddes färre oönskade barn och gav minskad ungdomsbrottslighet.

Vad har det med saken att göra?

– Att en förändring i lagstiftningen har stor betydelse, barn med särskilda behov har ju ökat.

Men har du något stöd i påståendet om tvånssteriliseringar?

– Inte mer än vad den amerikanska forskaren säger."

http://hd.se/landskrona/2011/03/16/en-mojlig-anledning/

Överdriver döva? Är de överkänsliga?

Nyhetsartikel från Dalarna, om en man med bröstsmärtor som avråddes från att åka till vårdcentralen och kolla upp sina bröstsmärtor.
Motiveringen från sjuksköterskan som tog emot samtalet var att "döva är som barn i huvudet, de överdriver".
http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.5722639--dova-ar-som-barn-i-huvudet-de-overdriver-
Tack för länktipset, Alexander!

måndag 25 mars 2013

En vab-dag med niki agenda-appen

Det var faktiskt ett riktigt trivsamt redskap, att planera dagen ihop i Niki Agenda. En grej man behöver se till är att ha de bilder man behöver i fotoalbumet, så vitt jag såg går det inte fota direkt från agenda-appen.
Bra grundmaterial av bilder, det är så överskådligt att barnen själva kan vara med och få idéer om vad vi skulle kunna ägna dagen åt.
Jag valde inställningen grön bock för avklarat, rött kryss för överhoppat och gul stjärna för jobbiga saker som man får poäng för att göra. Och tog bort de andra varianterna av "bockar".
Egna foton hämtar man på ikonen som ser ut som ett porträtt, under agendan.
Går som synes att dela via dropbox. Även trevlig att visa för pappa när han kom hem fån jobbet, detta har vi gjort idag. Att det inte är timer passar utmärkt en flexibel hemmadag.
Barnen 4 och 6 år fattade direkt hur den funkar.

Har dagens högskolestudenter för dåliga förutsättningar?

http://www.sulf.se/Universitetslararen/Arkiv/2013/Nummer-5-13/Studenter-pa-13-aringsniva-kraver-nya-arbetssatt/#.UVAypcQCqyM.facebook
Mycket mycket intressant. Läs!

Hur man skriver för webben

Passar på att kompetensutveckla mig en stund hemmavid, ingen kurs, bara vetgirighet och kunskapstörst.
Just nu: Hur man skriver för webben, av Erik Geijer

Daglig verksamhet, vad är det?

Lycksele kommun har lagt ut generöst med bilder från sin dagliga verksamhet, med deltagare som gör industrijobb, plockar skräp, tävlar i löpning/promenad, övar teater, har artisttävling och kompar till en dansbandskung. Så kan daglig verksamhet se ut.
http://www.lycksele.se/templates/DepartmentPage.aspx?id=19404


Skickat från min iPad

fredag 22 mars 2013

torsdag 21 mars 2013

Pratkort halva priset mars månad!

Uppdaterad version, just nu rea 109kr i App Store. Gränssnitt och symbolbas på svenska.

Cover Art

Pratkort

Timagine HB

Kategori: Utbildning

Uppdaterad: 20 mar 2013

16 betyg



Lättläst och svårläst

Den här texten fotade jag med min ipod touch med hjälp av ocr- programmet Prizmo. Appen gjorde alltså om mitt foto till text som går att ordbehandla, få uppläst med svensk talsyntes eller som nu, maila till en person eller lägga ut i bloggen.
Men texten är vansinnigt svårbegriplig så frågan är om det hjälper att få den uppläst.
" Det åligger hyresgäster att tillse, att lokalerna och maskinerna noga rengöras efter användandet samt att största aktsamhet iakttages, så att skador och därmed förenade kostnader undvikes.
Hyresv~trden"


-- Made with Prizmo.


Med önskan om allt gott / Signe

onsdag 20 mars 2013

Tips från Logopeden i skolan om appar för språkträning

Johanna Kristensson driver en mycket redig och välskött blogg som är värd att återkomma till och tipsa andra om. Hon tipsar om en amerikansk hemsida med tips på appar för språkträning, användbar både för föräldrar till barn med språkstörning och för logopeder. När du ändå besöker hennes blogg, rota runt en stund, hon har bra koll på nya program och produkter och förklarar så man förstår.
Logopeden i skolan: "Speech Language Neighborhood" - Amerikansk hemsid...

Grattis läsekretsen, grattis Landstinget och grattis till mig

Obemärkt har den här bloggen fyllt 3år och 900 inlägg.
Och lika obemärkt firar jag tio år i landstingets tjänst. Bra jobbat, ryggdunkar jag mig själv.
Bloggen besöks 1 000-2 000 gånger i månaden nu för tiden. Nu gör jag mest snabba inlägg från min iPod Touch med en länk eller bild och några rader. Jag rekommenderar ett besök i 2010 års inlägg, på den tiden handlade inläggen om böcker, vetenskapliga artiklar och komplexa funderingar. Och en och annan iakttagelse om finsk tystnad och gräll estetik. Den här bloggen är ett ställe dit jag lägger spännande saker som jag råkar hitta, sådant jag eller andra kan ha nytta av senare.
 Jag tror på att vi måste hjälpas åt här i världen.

Niki agenda, trevlig dagsschema-app för iOS

Fin! Och lätt att lägga in egna bilder i. Det är bara en översikt, inga påminnelser så vitt jag förstår. Man kan kryssa av gjorda aktiviteter och det går att lägga in poäng för jobbigare saker, t ex samla guldstjärnor för att vinna en pokal.
Dagsfärgerna går att ändra och delar av gränssnittet är på svenska. Men symbolerna måste man byta namn på själv. Den talar inte. Det går att göra flera olika agendor till olika barn eller parallellt agendor för hemma, fritids, korttids t ex.

Djurkorsord

I lite-versionen som är gratis ingår några bondgårdsdjur-korsord. Om man gillar den finns en skarp utförligare version att köpa. För iphone och iPod touch är det lite väl smått men det går.
Skulle kunna funka vid afasi, om man står ut med att det är lite gulligt.
Tre svårighetsgrader, detta är den lättaste. Min försöksperson uppfattade den här lampan som ett träd.

Kognitivt stöd vid festande med alkohol

Systembolaget har en app som utgår från en ide om att det roliga med alkohol funkar om man håller sig under 0,60promille. Användaren matar in sin ålder, längd, vikt och kön. Varje glas som dricks knappas in och hamnar på en tidslinje där den förväntade effekten plussas ihop. I exemplet dricker personen två öl på en kväll, med så lång tid mellan bägarna att gränsen för trivselberusning inte passeras.
Man kan se historik också, på hur ofta och hur hårt man festat. Kanske ett bra frivilligt redskap för dialog med kontaktperson/boendehandledare/friskvård?

Träna på pengar

Kontantkoll är en enkel träningsapp för att se "hur många pengar" olika summor motsvarar. För iOS.

Vabbar idag

Jag har lite annat för mig också idag. Magsjuka in the house!

Avancerad ordförrådsträning

Kanske en bra utmaning vid lätta hjärnskador, för personer som hade ett avancerat ordförråd innan insjuknandet? Norstedts svenska quiz, finns även på andra språk, är gratis. För iOS. Går att göra på tid eller i lugn och ro i träningsläge.

Scene&heard

Fota den vanliga papperspekkartan, situationskartor, och lägg prat på rutorna och om du vill, länkar till nya sidor.
Eller klassfotot. Eller julkalendern. Jag testade att ta en karta över Västerbotten och lägga undesidor på olika orter, mormor och morfars stuga, kaféet i Åsele, djurparken i Lycksele osv, med widgitbasen och foton.
Och så testade jag göra en förberedelsekarta inför sjukhusbesök, hur man kommer dit, vilken ordning saker händer, hur entrén ser ut, hur oruenteringskartan ser ut, hissen, väntrummet, doktor Åsa, undersökningsrummet, vad mamma ska göra när hon sitter bredvid och vad man kan göra efteråt ( fika, åka rulltrappa på järnvägsstationen eller mata änder i sjukhusparken).
Kom ihåg att maila en kopia till dig själv som backup, det gjorde inte jag och allt försvann...
Det finns också ett sätt att dela kartor med andra via iTunes det har jag inte testat.
Cover Art

Scene&Heard

Therapy Box Limited
Kategori: Utbildning
Uppdaterad: 20 dec 2012

       

Appar för träning

Jag får frågor om träningsappar på jobbet, och det ingår inte i mitt vanliga jobb som är inriktat på kompensation. (men idag vabbar jag och fritidsbloggar en liten stund)
Men Fonemo verkar bra, på svenska, finns både miniversion för iphone/iPod touch och komplett pro- version med alla fonem för iPad.
Sök på Fonemo i AppStore.
Cover Art

Minifonemo

Kapabia
Kategori: Utbildning
Uppdaterad: 27 feb 2013

       

lördag 16 mars 2013

Samtalshjälpmedel för vuxendöva

Alphasmart Neo borde väl funka för äldre som själva talar men behöver att samtalspartnern skriver?

måndag 11 mars 2013

Skoldatateket i Lycksele

Alltid roligt att få lyfta fram positiva saker i sitt närområde. Lycksele kommun hållet AKK-kurser för sin personal, och de som håller kursenä lägger ut massor av bra länkar på sin Facebook och här är deras skoldatateks blogg: http://skoldatateketlse.skolbloggen.se/

Med önskan om allt gott / Signe

söndag 10 mars 2013

Loreen med tecken

Manillaskolan (tecknande) + Loreen + Adolf Fredriks. Teckenkommunikation är så häftigt, man ser ju vad orden betyder. http://www.svtplay.se/klipp/1086600/loreen-framfor-en-helt-ny-version-av-euphoria?dela=1

Mello 2013

Vill bara föra till protokollet att jag tippade rätt etta, tvåa och trea. I rätt ordning. Sean Banan gissade jag som femma men han blev sexa.

fredag 8 mars 2013

Tips om Communicate In Print och bilder från nätet

Tips från Hargdata:
Det är vilken version av webbläsare man har som avgör om det går att dra
in bilder direkt i Communicate In Print.

I en gammal tidigare version av Internet Explorer fungerade det att dra in
bilder i In Print , men när det kom nya versioner av Explorer så slutade
detta fungera, antagligen för att man lagt in många restriktioner av
säkerhetsskäl i den nyare versionen av Explorer.
Från Google Chrome har man aldrig kunna dra in bilder i In Print, däremot
fungerar det att göra så om man använder Firefox som webbläsare. Det är
alltså webbläsarna som fungerar på lite olika sätt.
När man vill använda bilder från internet så sparar man först dessa i sin
dator och sedan hämtar man upp och använder bilden inifrån bildarkivet i In
Print.

Styra Samsung Galaxy S4 med huvudrörelser

Rykten säger att versionen som släpps till nästa helg går att styra med
igenkänning av huvudrörelser.
http://www.swedroid.se/skarmdumpar-styrker-automatisk-scrollning-for-galaxy-s4-rykten/

De som kommenterar artikeln i Swedroid och tycker att det är en meningslös
funktion verkar ha fastnat i ego-normativitet och tror att alla människor
kan använda händerna. Det kan inte alla.

Jobbarkläder

Och fina miljöer.

Mitt fina sjukhus

onsdag 6 mars 2013

Bristande kunskap om logopeder

http://www.vk.se/813231/bristande-kunskap-om-logopeder?mobil

Debattartikel om vårdkedjan för personer med tal- språk- röst- och ätproblematik.

Med önskan om allt gott / Signe

tisdag 5 mars 2013

Svenska exempel på Scene&heard

http://www.tboxapps.com/tboxapps.com/blogdetail.aspx?id=13#


Med önskan om allt gott / Signe

Surfplatta/smartphone som hjälpmedel - första utkast

Jag filar på det här på jobbet - tankestöd när man funderar på att prova en hjälpmedelslösning i appform. Jag tar hemskt gärna emot feedback, det är så många faktorer att tänka på. Eller om någon redan gjort ett bra tankestöd.

Surfplatta/smartphone som hjälpmedelslösning


Har ni använt något hjälpmedel tidigare?

Vad har ni provat eller sett?

Tekniskt stöd – finns support och kunskap i omgivningen, vad används av personer i närheten?

Hantering av apparaten

Har personen behov som kräver särskilda inställningar, anpassningar eller styrsätt?`
Behövs extra stöttåligt fodral, remmar eller andra arrangemang?

Ekonomi

Kostnad för att köpa smartphone/surfplatta
Kostnad för internetuppkoppling
Kostnad för att köpa appar
Teckna allriskförsäkring?

Praktiska arrangemang

Internetuppkoppling, Router
Särskild skrivare som fungerar till surfplattan
Hur är 3G-täckning där den ska användas?

Vad tänker man använda surfplattan till?

Fjärrkommunikation

Ringa röstsamtal
Sms med bokstäver eller genom att sätta samman färdiga fraser
Videosamtal (t ex Skype)
Bildtelefoni, texttelefoni: behövs varseblivning? (för hörselskadade och döva)
e-post av text
e-post av symboler
e-post av foton
e-post av röstinspelning
kontaktbok
stöd av talsyntes för att lyssna på inkommande sms och e-post

Direkt kommunikation

 Behöver gränssnittet för den som hjälper till vara på svenska eller går engelska bra?

Direktkommunikation med symboler: Behöver brukaren ett specifikt symbolsystem som redan är intränat eller finns i miljön, t ex Pictogram, PCS (som används t ex i Windowsprogrammet Boardmaker) eller Widgit (som används t ex i Windowsprogrammet Communicate In Print)?
Är det viktigt att kunna göra ändringar när som helst (direkt i appen)?
Eller är det viktigt att kunna göra ändringar utan att behöva ta ifrån brukaren apparaten?
Behöver symboler vara sökbara på svenska eller går engelska bra?
Är det viktigt att det finns exempel att utgå ifrån eller går det bra att bygga från grunden?
Är det viktigt att kunna dela exempel med andra, t ex att ladda upp till en gemensam webbplats och även kunna hämta andras exempel därifrån?

Direktkommunikation med fotografier
Direktkommunikation med bokstäver
Rita

Läs- eller skrivstöd

Text-till-tal: att få text uppläst av talsyntes
Tal-till-text, taligenkänning: att prata och få det man säger nedskrivet av datorn
Rättstavning
Skriva med ordförslag = ordprediktion
Bildstöd till skrivandet
Stöd för att bygga meningar med färdiga ord eller fraser
OCR-scanning

Kognition

Struktur, dagschema
Kalender, planering över längre tid
Påminnelse
Timer
Instruktioner: QRkod, inspelning, bilder eller skriftligt steg för steg

Omgivningskontroll

(för personer med rörelsehinder, för att styra elektronik i sin omgivning)
Vad vill personen kunna styra, vilka förmågor har personen och vad har man provat för andra lösningar?

Träna

Sociala berättelser
träningsdagbok
träna skrivförmåga
träna läsförmåga

Fritidsaktiviteter

Utöva musik själv – spela
Skapa bilder
Fotografera
Skapa film
Lyssna på musik
Se film
Spela spel
Skriva berättelser

Hjälpmedelsmässa kommunikation kognition Gävle 14-15 maj

Du har fått ett tips på en intressant sida från Signe.

Tipsaren skickade även med följande hälsning:
Titta det finns en stor hjälpmedelsmässa inom kommunikation och kognition i Gävle i vår, med massor av utställare och gratis dessutom.

Sidans adress är följande:
http://www.hjalpnu.se/ovrigasidor/nyheterstartsidan/kommunikationochkognitionsmassa1415maj.5.7c5ed3ce13b817e3a611b32.html

måndag 4 mars 2013

Leka med peklampa

Här är en massa handfasta tips på lekar och aktiviteter att börja med när
man provar ut och tränar in laserpeklampa.
http://www.peklampor.se/pdf/Peklampa.pdf

Tips och enkla manualer - Region Skåne

http://www.skane.se/sv/Webbplatser/HH/Stod-hjalpmedel/Hjalpmedel/Tips-enkla-manualer/

Åh det finns så mycket bra som skrivs här och där - om man visste vad andra redan gjort och kunde undvika att dubbeljobba sånt som redan finns och är bra. Här är en samling tips och enkla manualer som Region Skåne lagt ut på webben, värt att kollas upp.
Med önskan om allt gott / Signe

fredag 1 mars 2013

Stop go

Den här nedräkningsappen är gratis, finns för iOS och är lätt att ställa. Och diskret att använda. Lite väl diskret i vissa aktiviteter kanske, men värd att testa.

Hemligt prodekttest

Jag testade en ny version av ett välkänt program i branschen, flögs ner för att träffa utvecklaren. Minsann.
Det tycker jag låter coolt.
Och jag hävdar att det var Mycket Hemligt, det känns mer spännande så.
Det kommer bli bättre, det nya, men det är mycket jobb kvar för dem
Detta hemliga blogginlägg kommer självantända om tre sekunder, scrolla vidare;-)