Nu har Region Västerbotten klippt ihop presentationerna från konferensen om E-hälsa och gjort separata Youtube-filmer av dem. (först låg de krångligt inbäddade på deras hemsida, med flera presentationer som satt ihop, på Bambuser.com)
Här är länken på Youtube till när Janne Koski och jag föreläste/presenterade.
ttp://www.youtube.com/watch?v=hxE99NdLuus&sns=em
söndag 30 mars 2014
Presentationen från konferensen om E-hälsa ligger på Youtube nu.
lördag 29 mars 2014
Lyxdag
Idag bar LYX-bilen mig och kollegan till Lycksele. (regnumret på tjänstebilen är LYX). En lyckad utprovning senare intog vi renköttsoppa på en nystartad restaurang.
Och så lite bra teamhjälpasåt i Umeå efteråt.
Jag gillar det här.
fredag 28 mars 2014
Office-sviten på iPad
http://array.se/nyheter/microsoft-slapper-office-till-ipad/
Nya sätt att ringa - YouTube
torsdag 27 mars 2014
Tolk-show
Eftersom de vi träffar är teckentolkar och skrivtolkar kan en orientering i gränstrakterna till deras profession vara intressant som inledning:
Teckenspråkslexikon; några exempel på appar där personer som håller på att lära sig tecken kan leta efter filmklipp eller stillbilder och beskrivningar på hur man tecknar olika ord. Sökningen sker oftast i en alfabetisk ordlista men några appar har även ämneskategorier.
Enkla appar för att visa text, för att stödja samtal med skriven kommunikation på en högljudd krog eller för korta fraser när en person i samtalet har svårt att höra eller tala, för iPhone och Android.
Taligenkänning: demo av appar för iPhone och androidtelefoner där man talar och telefonen omvandlar talet till text.
Lite grunder i det här med surfplattor och smarta telefoner, hur man laddar ner appar och olika sätt att betala. En sak som var intressant var hur man kan se vilka
OCR-scanning med flatbäddscanner, iPhone/iPad eller t ex denna Optisk läsare som ingår i androidtelefonen Samsung S4
Att läsa PDF på surfplatta och telefon.
Mer saker som vi pratade om: att kolla vilka appar man köpt i Google Wallet.
Virusprogram för Android: t ex Avast. Avast kan också användas för att ta backup på innehållet i din platta eller telefon. Den har också ett tjuvlarm som skriker och kan ange position.
Hitta min iPhone för iPhone och iPod och iPad, om man slarvat bort telefonen eller om den blivit stulen.
Alternativa verktyg i Google Apps jämfört med MS Word
tisdag 25 mars 2014
Lyxdag
Idag bar LYX-bilen mig och kollegan till Lycksele. (regnumret på tjänstebilen är LYX). En lyckad utprovning senare intog vi renköttsoppa på en nystartad restaurang.
Och så lite bra teamhjälpasåt i Umeå efteråt.
Jag gillar det här.
måndag 24 mars 2014
Scanna tårta! Scanna tacos!
söndag 23 mars 2014
Hjälpmedelstekniker i Game of Thrones
Jobbrelaterat:
Anvisning till hjälpmedelstekniker/sadelmakare. Säsong 1 avsnitt 4. Specialanpassning skulle jag tro att det räknas som enligt det medicintekniska direktivet, eller på normal svenska: den kortväxte mannen i serien gör en ritning på en specialsadel, till en 10årig pojke som blivit knuffad från ett fönster och därför inte kan gå eller använda sina ben på vanligt vis.
fredag 21 mars 2014
Apptips vid dysartri eller på krogen
Hittade en fiffig gratis app för Android, Say it louder. Det man skriver eller väljer från sin fraslista visas på helskärm. Och om man petar på texten blinkar den svartvit vitsvart för att påkalla uppmärksamhet.
onsdag 19 mars 2014
Föreläsning på konferensen om Ehälsa
47minuter in i denna film börjar min tekniker Janne och jag att föreläsa/berätta om tillgänglighet, delaktighet, ny teknik. Det varvas youtubeklipp, PowerPoint, prat och prylar. Vi berättar om hjälpmedel vid läs- och skrivsvårigheter, videosamtal, alternativa styrsätt (tankestyrd robotarm, ögonstyrd dator), trollar med NFC-taggar och spekulerar i framtiden.
http://bambuser.com/v/4437545?v=m
onsdag 12 mars 2014
Bliss online
Retorikens grunder i garderoben
Jag har läst en kurs klassisk retorik på universitetet.
I retorikens grunder ingår bland mycket annat ethos, att skapa trovärdighet.
När sammanhanget och publiken är analyserade, idéerna är kläckta, källor sammanställda, innehållet stött och blötts med sparringpartners, manuset är skrivet och Powerpointen bildsatt och rättstavad, inledningen och avslutningen planerad och presentationen klockad/tidsatt, då är det första intrycket kvar att fila på...
Igår föreläste jag för universitetet och bytte kläder 3ggr hemna. Inför dagens seminarium behövde jag prova 4 outfits. Imorgon ska en vän från jobbet och jag stå inför ca 100 politiker och chefer på Folkets Hus - ska det bli trovärdig IT-nerd med svarta kläder och markerade glasögon? Kulturtant med Gudrun Sjöden mönstrade kläder, sjalar och bekväma skor? Ska jag alliera mig med dagispappan jag känner i publiken? Eller inrikta mig på gymkillarna som jag vet ska dit, som jag inte känner men har stått och trampat stegmaskin framför? Eller spela ut inlandsbo-kortet och köra min originaldialekt och sameslöjdsmycken?
Eller balla ur helt och dyka upp i färgsprakande liten migränframkallande mönstrad klänning och stövlar?
Vid en kurs jag höll i höstas var de två frågor jag fick av publiken efteråt (när de kom fram och småpratade efteråt) "var har du köpt din tröja" och "tror du att det går att göra din frisyr med mitt hår?".
Så det blir kanske den tröjan och den frisyren.
Ethos.
tisdag 11 mars 2014
Titta Max grav
måndag 10 mars 2014
Diagnos R46.7 eller att prata förbi varandra
Alternativa mötesanteckningar
söndag 9 mars 2014
Om svenska universitetet
En artikel att reflektera över. (När jag pluggade till logoped hade vi en bra professor från Australien.)
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/svenska-universitet-faller-i-rankning_3342988.svd
fredag 7 mars 2014
Bitcoin
tisdag 4 mars 2014
Autism och AKK, en välskriven forskningsöversikt
Mycket spännande och välskrivet, på svenska, om vad forskningen säger om kommunikationssvårigheter vid autism, vad erfarenheten säger om vad som fungerar och inte fungerar.
Vilka förmågor krävs innan kan kan börja använda AKK vid autism? (en ledtråd: det handlar om omgivningens snarare än barnets förmågor)
Vad ska man använda: tecken, pappersbilder eller talande hjälpmedel?
Påverkas talförmågan av att alternativa kommunikationssätt används?
Den här översikten är så bra att jag kommer predika om den vitt och brett framöver.
Sen gör det inte saken sämre att man kan använda den för att referera till forskaren Prutting. Det namnet vill man ju gärna slänga in i en konversation, så skön kontrast mellan det kloka Prutting säger och det prutt-lustiga namnet.
Här är länk till Autismforum där forskningsöversikten ligger som en länk i höger marginal.
Surfplattan som samtalshjälpmedel
Klokt att sammanställa sina erfarenheter till en rapport, även om det gäller ett fåtal brukare så bygger det kunskap.
Åh vad det vore roligt att få avsätta tid för sånt på jobbet.
måndag 3 mars 2014
Isaac-möte på Skype ikväll
I år är temat Kommunikativ tillgänglighet för alla.
Jag har varit med i styrelsen för ISAAC Sverige i snart två år.
Ungdomar får psykologhjälp i Minecraft
Länken leder till Svenska Dagbladet och handlar om ytterligare sätt att använda det populära dataspelet Minecraft: psykologhjälp inne i spelet! Poängen är att nå ungdomar som annars inte skulle söka hjälp.
Tidigare har jag läst tips på hur spelet kan användas för läs- och skrivinlärning för äldre barn dom ligger efter i sin inlärning jämfört med sina jämnåriga. Mamman som skrev om det berättade att hon först spelade hemma med sitt barn, utan andra onlinespelare. Om jag minns rätt körde de först på svenska, senare även på engelska. Tyvärr minns jag inte min källa, det var i en blogg eller Facebookgrupp.
söndag 2 mars 2014
Vad betyder AFK?
Här kan man uppdatera sig på artighetsfraser och netikett nuförtin.
lördag 1 mars 2014
Uppsats om den norska skollagen och AKK
kommer man åt artikeln.
Abstract:
Juni 2012 vedtok Stortinget en ny paragraf i Opplæringslova som ga elevar med behov for alternativ og supplerande kommunikasjon (ASK) rett til å nytte eigna kommunikasjonsformer og kommunikasjonsmiddel i opplæringa. Innføring av paragrafen synleggjer at dette er ei elevgruppe som treng særskilt tilrettelegging. Gjennom presentasjon av teori, lovverk og funn forsøker forfatterane å skildre korleis utvalde paragrafar i Opplæringslova kan nyttast for å gi grunnlag for eit forsvarleg opplæringstilbod til denne elevgruppa. Forfatterane har intervjua ein jurist i Kunnskapsdepartementet, ein rådgjevar i PPT og ein rektor, og fått deira syn på korleis ein skal forstå lovverket og kva tiltak som må til for å gje elevane eit forsvarleg opplæringstilbod. Hovudkonklusjonen er at Opplæringslova legg sterke føringar for kva elevar med behov for ASK har rett på, og at det er eit stort potensiale i å målretta nytte lova. Artikkelen forsøker også å gi nokre svar på kva som må til for at lovverket skal bli oppfylt og for at elevane skal få eit forsvarleg opplæringstilbod.