torsdag 27 mars 2014

Tolk-show

På lördag ska min tekniker/kompis Janne Koski, min nye kollega Mikael Björnestål och jag träffa länets skrivtolkar och teckentolkar. Inte riktigt en talk-show men förhoppningsvis en underhållande och matnyttig tolk-show;-)

Eftersom de vi träffar är teckentolkar och skrivtolkar kan en orientering i gränstrakterna till deras profession vara intressant som inledning:
Teckenspråkslexikon; några exempel på appar där personer som håller på att lära sig tecken kan leta efter filmklipp eller stillbilder och beskrivningar på hur man tecknar olika ord. Sökningen sker oftast i en alfabetisk ordlista men några appar har även ämneskategorier.
Enkla appar för att visa text, för att stödja samtal med skriven kommunikation på en högljudd krog eller för korta fraser när en person i samtalet har svårt att höra eller tala, för iPhone och Android.
Taligenkänning: demo av appar för iPhone och androidtelefoner där man talar och telefonen omvandlar talet till text.
Lite grunder i det här med surfplattor och smarta telefoner, hur man laddar ner appar och olika sätt att betala. En sak som var intressant var hur man kan se vilka
OCR-scanning med flatbäddscanner, iPhone/iPad eller t ex denna Optisk läsare som ingår i androidtelefonen Samsung S4
Att läsa PDF på surfplatta och telefon.
Molntjänster, överföring av text mellan olika enheter (t ex från datorn till mobilen) med Dropbox, Google Drive (som ger störst gratis lagringsutrymme) eller epost. En utförligare molntjänst är iCloud som funkar som en molnbaserad säkerhetskopia av det mesta man använder sin iOS-produkt till (iPhone/iPad men INTE för android, funkar till Windows (men Windows 7 eller 8 krävs).
Andra sätt att överföra information och dra igång händelseförlopp med telefonen: QR-koder, NFC-taggar
Videosamtal med särskilda program/appar för bildtelefoni och allmänna program/appar som t ex ooVoo, Skype och Facetime. Med Google Hangouts ska det gå att använda tolk på liknande sätt som med de särskilda programmen för videosamtal, bildtelefon eller totalkonversation, som brukar förskrivas som hjälpmedel till bland andra döva och hörselskadade personer.
Mer saker som vi pratade om: att kolla vilka appar man köpt i Google Wallet.
Virusprogram för Android: t ex Avast. Avast kan också användas för att ta backup på innehållet i din platta eller telefon. Den har också ett tjuvlarm som skriker och kan ange position.
Hitta min iPhone för iPhone och iPod och iPad, om man slarvat bort telefonen eller om den blivit stulen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar