torsdag 2 december 2021

Barnsånger på somaliska

Jag har inte lyxen att kunna somaliska så jag vet inte vilken kvalitet det är på texterna men animeringarna ser glada ut och det är professionell sång och musik. Så jag hoppas att det är användbart, som exempel för att locka till att sjunga tillsammans hemma. Det är så mycket med sång som är gott för samspel och kommunikation.
https://youtube.com/watch?v=b_ljtPPuKHI&feature=share

Med vänliga hälsningar
/Signe

tisdag 30 november 2021

1177 Vårdguiden nr 4/2021 om röst tal språk

Kolla flera artiklar om språkstörning, dyslexi, röstproblem och annat i samma genre
http://www.e-magin.se/latestpaper/vq0j38z3/paper#/paper/946rc37s/1

Med vänliga hälsningar
/Signe

Extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram - Skolverket

Nu lägger jag ut den här länken utan utläggningar, för jag behöver komma ihåg att kika på vad lagen och Skolverket säger om det kära ämnet

Extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram

https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/extra-anpassningar-sarskilt-stod-och-atgardsprogram?fbclid=IwAR1vNvTmIu4fZutvXI0OfTxTmR293Ib-813SHjUlFV5UBawjjbRu_ZfrKgs


Med vänliga hälsningar 
/Signe Rejdvik

onsdag 24 november 2021

Disputation om bebisar, nordiska smaker och ätbeteende

På självaste Nobeldagen är det disputation, man kan delta på länk:
"Ulrica Johansson, Institutionen för klinisk vetenskap, försvarar sin avhandling

Tilläggskost med nordisk mat. Effekt på näringsintag, tillväxt, biomarkörer och ätbeteende. "

https://www.umu.se/kalender/ulrica-johansson--pediatrik_10449717/


En annan aspekt av att introducera mat för barn. Kul! Med vänliga hälsningar 
/Signe 

måndag 22 november 2021

Förbättringsmodellen med PGSA

Länken går till en uttydning av hur man kan arbeta systematiskt med att utvärdera, det kallas pgsa-hjulet eller pgsa-cykeln

https://plus.rjl.se/infopage.jsf?nodeId=43171


Med vänliga hälsningar
/Signe

tisdag 16 november 2021

Bjørnetjeneste

Min kollega som jobbat i Norge tipsade om denna kampanj som går ut på att hjälpa människor göra det de själva kan utföra istället för att göra det åt dem. Logiken är att de dagliga aktiviteterna håller en igång och ger färdighetsträning.

https://bjørnetjeneste.no/


Med vänliga hälsningar
/Signe

söndag 14 november 2021

Så vill jag ha det i skolan

På Logopedjulias hemsida finns ett fint samtalsunderlag med bildstod där skolelever kan vara delaktiga i planeringen av den pedagogiska miljön, vilka anpassningar barnet själv har nytta av.
http://logopedjulia.se/wp-content/uploads/2017/05/Såhär-vill-jag-ha-det-i-skolan-samtal-kring-anpassningar-med-bildstöd-170510.pdf

Helgläsning om styrning,organisation, ledning

En bra sak med att bo i en universitetsstad är att fastän min kurs ges från Örebro så finns alla böcker även att låna på det medicinska biblioteket här.

lördag 13 november 2021

Fonationsrör/ Röströr

För röstproblem, man blåser i ett glasrör av rätt storlek (utifrån röstläge) under vatten. De särskilda glasrören kan privatpersoner köpa på musikaffärer till exempel Musikanten.
https://www.labglass.se/fonationsror-rostror/


Med vänliga hälsningar
/Signe

tisdag 26 oktober 2021

Öppen förskola för familjer med särskilda behov

Svenska kyrkan i Umeå erbjuder öppen förskola "en mötesplats där du och ditt barn känner er trygga och kan delta på lika villkor? Väntar du på att få en diagnos till ditt barn? Har du ett litet barn med funktionsnedsättning eller en sjukdom som leder till anpassningar i det dagliga livet? ​
Då är öppna förskolan TilLiten en plats för ditt barn och dig.​ Här finns förståelse och kunskap för olikheter och som förälder kan du träffa andra som har en liknande vardag som din. 
Som föräldrar kan det vara en lättnad att få vara bara föräldrar och att barnet blir bemött för den hen är. 

PåTilLiten finns möjlighet till lek, sång, fika och samtal. Barngruppen som träffas är liten, lokaler och leksaker är anpassade och vi har höga hygienkrav. Barn 0-6 år är välkomna till oss.

Varför en egen mötesplats?
För en del familjer innebär det att när alla inkluderas att de själva exkluderas. Dessa familjer kan hamna i en ofrivillig isolering till följd av att det saknas mötesplatser där de kan känna sig trygga. De behöver exkluderas in. Det kan finnas flera skäl till att man inte kan gå till en öppen mötesplats. Här erbjuder vi ett tryggt alternativ."

(Det finns en koppling till Bräcke Diakoni)

https://www.svenskakyrkan.se/umea/tilliten?fbclid=IwAR2b4tFkPrgmx_r5w9o7Dzf8DxOiYyAOgmUZK7S2dv8Jsy2oP_WsTYZWIko


Det behövs goda små sammanhang, ett bra initiativ!
Med vänliga hälsningar 
/Signe

söndag 24 oktober 2021

Att prata via en trumma?

Läs Jonas Karlssons bok Nya människor i fel ordning. Den är underhållande. Klipsk. Och jag tänker medan jag läser att jag vill också skriva noveller.

Nya människor i fel ordning

Idag läser jag Jonas Karlssons bok Nya människor i fel ordning, en novellsamling utgiven 2021 där varje historia trasslar omkring runt samma personer men ur olika perspektiv.
I den här novellen börjar skribenten i historien om igen och igen i ett försök att skildra vad som händer under tre meters vandring längs Hornsgatan. Kanske skrek Aksel "det artar sig", eller så skrek han "jag hatar dig", vad vet man ens

lördag 23 oktober 2021

Ätträning i pandemi

I länken finns tips på hur man kan anpassa ätobservation och ätträning för att minska smittrisken.
På mitt jobb har vi tillgång till plexiglas-skärm. Och visir. Och munskydd. Och avstånd. Och handtvätt. Och separata tallrikar. Och all personal är vaccinerad!

fredag 22 oktober 2021

Selektiv mutism

Ett program från Utbildningsradion om selektiv mutism, att inte klara av att prata i vissa situationer. Många situationer.
https://urplay.se/program/222984-fatta-familjen-hur-hjalper-jag-mitt-tysta-barn

Nåt att sätta sig in i lite mer.
Med vänliga hälsningar
/Signe

onsdag 20 oktober 2021

Ätträning

Jag har gått tredagarskursen SOS Approach to Feeding och kan jobba med ätträning, ätskola.
I höst utmanar jag mig själv genom att träna på att närma mig mat som jag själv har svårt för. Nu är jag en lyckligt lottad person som tycker att nästan allt som är fräscht och vällagat är njutbart.
Men några saker är svårare.
Idag tränar jag på blodpudding.
Bostongurka, mandelkubb, papaya, ostkaka och spettekaka är andra kandidater.
Jag testar olika strategier.

tisdag 19 oktober 2021

Kronlöfs snabbfraser till ditt feministiska AKK

När vi ändå är igång och pratar veckans bokhög så sträckläste jag Bianca Kronlöfs bok Brev till mannen i söndags. Jag är inte målgruppen, speaking to the choir, men jag är läsekretsen.
Hennes fyra förslag till standardfraser (perfekt att slänga in i sitt AKK digitala pratapparat, alltså bra repliker även för personer som inte kan prata tydligt som istället använder en dator som sin röst) slagkraftiga quick fire snabbfraser för att snabbt kunna styra upp mången gubbslemmig konversation och chocka skiten ur vilken mobbare som helst:
- Jag håller inte med.
- Fan vilket tråkigt skämt!
- Sluta, ser du inte att h*n tycker det är jobbigt?
- Ingen har bett om att se din k*k

Det vore så intressant att prova i verkligheten. Tänk er.

Bruna flickor

Parallellt med kursboken "Att skapa effektiva team" läser jag boken Bruna flickor av finsk-jemenitisk-judiska Koko Hubara. Det är så viktigt att se strukturer. Och att agera.



Med vänliga hälsningar 
/Signe

lördag 16 oktober 2021

Fyra utvecklingsfaser för team

Igår satt jag och läste högt ur boken Att skapa effektiva team, om den enkla men för min del mindblowing insikten om att alla team genomgår förutsägbara utvecklingsfaser. Jag läste och läste och kände igen mig i alla fyra stadier - i perioder har jag till och med fått uppleva det ovanliga stadie 4 av effektivt, drivet team där alla deltar och behövs, där rollerna matchar medlemmarnas förmågor, platt ledarskap, samarbetsvilja och att konflikter hanteras effektivt. Det är ett sällsynt men ljuvligt tillstånd. 



Med vänliga hälsningar 
/Signe

onsdag 13 oktober 2021

Att skapa effektiva team

Att skapa effektiva team är skriven av Susan A Wheelan, översatt och utgiven av Studentlitteratur 2017
Den här bokens inriktning kan jag ha nytta av till vardags i nuvarande arbete.
Den största insikten efter några kapitel är vilken skillnad det är mellan goda och dåliga förutsättningar det är ibland i en del av de sammanhang man hamnar i. Att jobba in sig till ett väloljat team som hakar i varandra och hjälps åt, där man vet var man har varandra och överlappar eller gör tydliga uppdelningar (båda kan funka bra). Eller där teamet inte är ett team utan mer som en samförekomst.

Tankefällor

(Att coacha grupper, Carina Lätt 2017 Carina Lätt och Chefskonsulten sida 109)
Den sida som jag fastnade mest för i denna bok var den om tankefällor där gruppdeltagarna missuppfattar varandra.
Boken handlar om coachning av grupper, i mitt arbete är det inte själva gruppens fungerande och samarbete som teamträffar eller nätverksträffarna handlar om utan vi hoppar över den elefanten i rummet och försöker prata runt den och få det som ska göras gjort ändå.
Det finns inte resurser till att hålla på och hålla på, men det är ibland relevant att snegla på elefanter i förbigående. Att när vi försöker att peppa, rådda och lyssna även notera hur snacket går på ett annat plan: hur tänker deltagarna? Är allt som inte går perfekt = misslyckat? Fastnar vi i selektivt tänkande där vi bara uppmärksammar det som bekräftar våra egna tankar? Gissar vi istället för att ta reda på hur det är? Övergeneraliserar utifrån enstaka händelser?
Vilka nyanser av tänk pågår i rummet?

Att coacha grupper

Nu pluggar jag igen, en kurs på Örebro Universitet på avancerad nivå. Kursen börjar egentligen om några veckor men jag passar på att läsa litteratur i förväg så att jag får fler veckor på mig att reflektera över det jag läser. Den här boken fanns på vanliga bibblan, en lättläst handbok för grupp-coachning.