söndag 16 oktober 2011

Bolibompa

Några saker att glädja sig åt om man gillar tillgänglighet och ett samhälle för alla: på SVT:s barnkanal måste de ha lejt in en habiliteringspedagog eller nåt.
För att ge struktur åt morgonen är det ungefär samma ingredienser i varje morgon och de fyra närmaste programpunkterna är synliga för tittarna i form av skyltar med både text och bild. Vid programpunkten Klädracet har de ett timglas i form av två hoptejpade PET-flaskor med sand i, så man vet hur lång tid det får ta. Vid programpunkten Dagens grattis är veckodagarna uppmärkta med sina respektive färger, t ex vit onsdag. De använder till och med tryckknappar/brytare som är snarlika Big Mac. Dessutom är ett av de mysigaste programmen Elias vinter, om en liten döv kille och hans pappa som gör spännande utesaker med is och snö. De tecknar så klart när de pratar med varandra men det är pålagt tal också. Och det görs ingen grej av att han tecknar, det handlar inte om det utan programmet handlar om vad de grejar med i snön. Om man dessutom lägger till det tecknade Hannas hjälplinje där bekymrade och bedrövade tecknade figurer får hjälp med strategier...
Dessutom sitter en av de fem programledarna i rullstol ibland, ibland flyttar hon över i en fåtölj - utan att det kommenteras. Som att det är ett av många sätt. Tänk om det hjälper, tänk om våra barn blir lite mindre fördomsfulla. Gillar tanken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar