söndag 30 oktober 2011

Talsyntes ersätter taltidning

Snubblade över nyheten att nu när talsynteserna blivit så bra kommer stödet till taltidningsinläsning avskaffas, 2013 är det över. Fördelen är att lyssningsläsarna får tillgång till hela tidningen istället för bara utvalda delar, en tidning kommer i talsyntesuppläst version kunna njutas av i sju timmar enligt SVT:s texttv (eller deras beskrivning var lite sakligare).
Det borde innebära att det blir billigare. Jobb försvinner och det befaras att arbetet med att göra ljud av texten kan outsoursas till något helt annat billigare land t ex Indien.
Säkert blir det inte lika mysigt som att ha en riktig tant som läser upp nyheterna för en men å andra sidan kanske lyssningsläsaren är intresserad av helt andra delar av tidningen än de taltidningsredaktören värderar högst. Du som inte är jättebekant med moderna talsynteser kan söka på "talande webb", ladda hem en gratis programvara och få vissa anslutna hemsidor upplästa samtidigt som du tittar på dem, t ex Länsstyrelsen i Västerbotten eller Vasamuseet. Det låter inte som Plåtniklas längre tack och lov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar