Utskriften av blisskartan blev inte riktigt som jag tänkte, men istället fick barnet som hälsade på sin mamma hjälpmedelskonsulenten/logopeden göra ett fint pyssel som nu dinglar i fönstret hos kommunikationsteamet.
måndag 21 december 2015
fredag 18 december 2015
Bilder stödjer kommunikation för nyanlända flyktingar
DART i Göteborg har gjort pekkartor som kan användas för att underlätta kommunikation mellan personer som inte förstår varandras språk.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6257036
Bra kurser som jag håller 2016
Kurserna för 2016 är på väg att läggas ut.
https://www.vll.se/default.aspx?id=35348&refid=37244
Tips: mallar för sms med stöd av emojis
Så här kan man göra på en Samsung S5 telefon i den helt vanliga meddelandeappen, den man använder sig av för att skicka SMS. Det är alltså inget annat tillägg.
Handi-produkterna från Abilia, som är utformade för att användas som kognitivt stöd har en liknande funktion, med andra bilder än emojis, men de produkterna kostar.
Google diktering i tangentbordet på din telefon
Jag har diktering som ett alternativ i tangentbordet på min telefon, på samma placering som smileys och handskrift. Det blir sådär, jag tycker att det är bättre precision i iOS motsvarande funktion.
Det här smset har jag pratat in med Google taligenkänning direkt i en Sony smartklocka som i sin tur skickar smset via bluetooth till en Samsung S5 telefon och skjuts iväg till mottagaren. Som jag skrev om tidigare så skickas texten med automatik när man varit tyst en liten stund. Det borde gå att ta bort den automatiken om man vill ha lite mer tid på sig att granska om det blev det jag tänkte på som skrevs.
Bloggtips: ny blogg om teknik vid dövblindhet
Nationellt kunskapscentrum för dövblindfrågor, NKCDB, har en expertgrupp som tar sig an frågor om dövblindhet och teknik från hela Sverige. De har även en blogg som presenterar nyheter, om både tjänster, konsumentteknik och mer traditionella hjälpmedel. http://nkcdb.se/expertstod/ikt-forum/blogg/
Smartklockor och armband
Jag och några av mina kollegor testar smartklockor och armband för jobbets räkning, för att se hur konsumenttekniken kan användas t ex som varseblivning, taligenkänning, omgivningskontroll och för att underlätta fjärrkommunikation.
Just nu testar jag en av Sonys smartklockor mot en Samsung S5.
Det första jag testat är sms, jag har använt Google taligenkänning för att få mitt tal till text. Man parar ihop klockan med telefonen med bluetooth och pratar direkt in i sitt armbandsur. Det går oerhört snabbt, en uppenbar nackdel med att det går snabbt är att sms skickas direkt man gör en paus i talet. Man får ett par sekunder på sig att avbryta sändningen men är man för långsam i sin genomläsning av den dikterade texten går smset iväg automatiskt innan man ens hunnit granska felen i dikteringen. Det gäller att prata ordentligt, det blir rätt många fel.
Jag har även kikat på att välja olika vibrationsmönster för olika typer av meddelanden.
Testningen fortsätter...
Sticka in Arduino intelligens i strumpor
Strumpor som märker när du somnar och pausar Netflix
http://makeit.netflix.com/
måndag 7 december 2015
onsdag 25 november 2015
The art of receiving and giving design feedback — inUse Experience
Råd om hur man kan arbeta med att ta in synpunkter på det man håller på att utforma, verkar även tillämpligt i jakten på bra AKK.
http://www.inuse.se/blogg/art-receiving-and-giving-design-feedback/?utm_content=buffer9f741&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
torsdag 29 oktober 2015
Linux och tillgänglighet
Jag hade en intressant pizzakväll med en av teknikerna från jobbet och en av diskussionerna rörde open source lösningar och vad som vore ekonomiskt möjligt att göra inom vårt gemensamma hjälpmedelsområde om man var i ett land med ont om pengar men gott om kompetens och tid (inom området kommunikation vid olika funktionsnedsättningar). Idag fick jag den här länken som en fortsättning på resonemanget.
https://opensource.com/life/15/8/accessibility-linux-blind-disabled
torsdag 22 oktober 2015
INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN
http://m3.idg.se/2.1022/1.640417/caps-lock-dagen Idag är det inte Fars dag, Mors dag, fettisdagen eller kanelbullens dag: DÄREMOT HÖGTIDLIGHÅLLS EN LITEN TANGENT.
"UNDERSÖKNINGAR HAR VISAT ATT DET GÅR LÅNGSAMMARE ATT LÄSA TEXT I VERSALER. REDAN 1914 LADE DANIEL STARCH MÄRKE TILL DETTA FENOMEN, OCH SENARE FORSKARE HAR BLAND ANNAT VISAT ATT VI MÅSTE STANNA UPP MYCKET OFTARE I SÅDAN TEXT."
onsdag 21 oktober 2015
Distanskurs om kombinerad syn- och hörselskada
".
Vad innehåller kursen?
Vi kommer att gå igenom:
vad kombinerad syn- och hörselnedsättning innebär och hur det kan ta sig uttryck
vad man bör tänka på när man kommunicerar med den som har kombinerad syn- och hörselnedsättning
hur man kan anpassa den fysiska miljön för att bättre stöda den som har nedsatt syn och hörsel
hur påverkas hälsa och psyke hos den som får kombinerad nedsättning i syn och hörsel."
http://nordicwelfare.org/Kurser-och-konferenser/Kursen-Kombinerad-syn--och-horselnedsattning-hos-aldra/Valkommen-till-distanskursen/
tisdag 13 oktober 2015
Igår föreläste jag om afasi och hjälpmedel
Det var väldigt intressant att träffa afasilinjen från Edelviks folkhögskola, Afasiföreningen och logopeder som arbetar med neurologopedi (tal, röst, språk, kommunikation, munmotorik och sväljsvårigheter efter neurologiska sjukdomar och skador).
Publiken var mycket blandad, personer med afasi, derss närstående och professionella från många olika delar av samhället. Det var faktiskt fler anmälda än det fanns platser (drygt 50 personer!). Vi höll till på Väven, det nya kulturhuset nere vid älven.
lördag 3 oktober 2015
"Lugnt bemötande minskar konflikter"
http://www.specialnest.se/metoder/lugnt-bemotande-minskar-konflikter En kort artikel om lågaffektivt bemötande, eller hur man kan underlätta samspel genom att inte t ex brusa upp.
måndag 28 september 2015
Taligenkänning i Mac (datorer)
IOS har ju även byggt in taligenkänning i iPhone och iPad, några av iPhoneanvändarna jag känner använder sig hela tiden av att prata in sms istället för att skriva på skärmtangentbordet.
söndag 27 september 2015
Imorgon föreläser jag på universitetet
Jag kommer att visa exempel på lågteknologiska "papptech"- lösningar, appar och mer avancerad teknik som ögonstyrd dator. Efter att ha arbetat med alternativ kommunikation och hjälpmedel och förvärvade hjärnskador och neurologiska sjukdomar hela mitt arbetsliv (inte n"neuro" hela tiden förstås, som hjälpmedelskonsulent arbetar jag med hela bredden av kommunikation) det gott om erfarenheter och exempel, det är roligt att få möjligheten att dela med sig av det till nya blivande kollegor.
Continuum of Independence (att det är viktigt att se hur beroende personer är av sin omgivning för att göra sig förstådda och bli delaktiga i samspel).
Metoden Supported Communication for Adults (SCA)
Samtalsmatta och andra visuella stöd för att stärka förståelse och öka möjligheterna att visa sin potential och vara med i beslut
Beskrivningen Janice Light gjort av vilka huvudsakliga kommunikativa syften vi har i samspel.
måndag 21 september 2015
Läs om ADHD och Asperger
http://www.minabibliotek.se/101031/las-om-adhd-och-asperger Biblioteken i Umeå med kranskommuner har sammanställning en lista med lästips om ADHD och Asperger.
fredag 18 september 2015
Sounds of silence. Phonological awareness and written language in children with and without speech
http://www.skolporten.se/forskning/avhandling/sounds-of-silence-phonological-awareness-and-written-language-in-children-with-and-without-speech/ Janna Aanstoot har skrivit en avhandling om fonologisk medvetet och skriftspråk hos barn med och utan tal. (Ferreira hette hon förut)
Talsyntes och lek
torsdag 17 september 2015
tisdag 15 september 2015
Bildkartor för ensamkommande flyktingbarn
http://kom-hit.se/flykting/ färdigt material att använda som bildstöd i samtal, på engelska, svenska och arabiska och med tillgång till massor av andra bilder på http://bildstod.se
måndag 14 september 2015
fredag 11 september 2015
Man kan bygga i Boardmaker och importera till Tobii Communicator
Det innebär att en massa bra gammgrejer kan hottas upp och återanvändas i ögonstyrda datorer.
Och att om man som jag har det gamla programmet Boardmaker i ryggmärgen går det väldigt lätt att konstruera enkla kartor utan finesser.
Studsar på kanten av min stol, håller på att bygga en karta för nybörjare i lektempus med inspiration från blisskartans struktur.
Kommunikation och AKK - Nationellt kompetenscentrum anhöriga
I Facebookgruppen AKK gruppen (ja, det ska vara särskrivning) hittade jag tips på några presentationer om alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Det är flera olika experter som ger varsin infallsvinkel, t ex Bitte Rydeman.
http://www.anhoriga.se/nkaplay/flerfunktionsnedsattning/kurs-i-kommunikation-och-akk/
Man kan bygga i Boardmaker och importera till Tobii Communicator
Det innebär att en massa bra gammgrejer kan hottas upp och återanvändas i ögonstyrda datorer.
Och att om man som jag har det gamla programmet Boardmaker i ryggmärgen går det väldigt lätt att konstruera enkla kartor utan finesser.
Studsar på kanten av min stol, håller på att bygga en karta för nybörjare i lektempus med inspiration från blisskartans struktur.
torsdag 10 september 2015
Hur pratar barn i lek?
Jag funderar mycket över hur en vokabulär i en pekkarta eller kommunikationsdator egentligen borde organiseras och användas för att funka på riktigt i lek och samspråk.
Det är ju jättesvårt.
På jobbet har jag nästan alltid några parallella ärenden igång där frågan är aktuell.
Här är en forskare som jag borde kolla upp mer av, om den lilla men ganska viktiga detaljen hur tempus (tidsform) används i lek: Polly Björk-Willén.
"Att barn byter tempus i lek är ett välkänt fenomen. Deras användning av preteritum, som i
exempelvis "då var jag mamma och du var lillebror", brukar ses som en leksignal eller ett sätt att
fastslå lekens ramar. I min studie vill jag gå ett steg längre och studera vilken betydelse barns
tempusbyte kan ha i den förhandling som ständigt sker mellan barn i en leksituation. Jag frågar
mig på vilket sätt barns användning av olika tempus bidrar till att bygga upp lekens ramar och
berättelse och vad den gör i samspelet mellan barnen."
http://www.forskning.se/fordigiskolan/utbildningsvetenskap/nyheter/egnaskolnyheter/barnpragmatiskaisinsprakanvandning.5.3ac1a8713ca36396ad54.html
söndag 30 augusti 2015
Globalt nätverk för 3D utskrift av hjälpmedel
http://enablingthefuture.org/
lördag 29 augusti 2015
Grundkurs i bliss - 3 dagar, Stockholm - SPSM
http://www.spsm.se/sv/Kurser-och-aktiviteter/Aktiviteter/h/Grundkurs-i-bliss---3-dagar-Stockholm--/ tipset fick jag via föreningen Isaac Sverige
måndag 24 augusti 2015
Föreläsningar hela hösten!
I höst blir det föreläsningar för Umeå Universitet: Arbetsterapeutprogrammet och Logopedprogrammet. Och en kursdag om att använda appar och plattor som hjälpmedel. Och en föreläsning på en temadag om afasi på kulturhuset Väven. Och kanske en workshop om appar för samtal, om det ryms.
Det blir kul.
fredag 21 augusti 2015
En av mina favoriter för skriftlig AKK för Android
Bra beskrivning av appen Speech Assistant
ttp://a-soft.nl/speechassistant-tips.html
torsdag 20 augusti 2015
fredag 7 augusti 2015
Predictable 4.1 filmad svensk Användarmanual på YouTube
Om man bortser från gitarren så är det en helt ok genomgång av hur appen fungerar.
https://youtu.be/86rFjrgFm3U
torsdag 30 juli 2015
söndag 5 juli 2015
Kontantkort för Android
Nu finns kontantkort för Google Play att köpa på t ex ICA Maxi i Umeå. Lika enkelt som att använda iTuneskort, om man som förälder inte vill att barnen köper appar direkt kopplat till ditt kontokort.
torsdag 25 juni 2015
Hur stort ska ett tecken vara?
Råd om val av teckenstorlek beroende på läsavstånd
http://www.inuse.se/blogg/hur-stort-ska-ett-tecken-vara/?utm_content=buffer7c341&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
fredag 22 maj 2015
Det går ju att styra det mesta
Flic är en liten magisk trådlös knapp. Länken leder till användares idéer.
http://ideas.flic.io/forums/283403-flic-ideas
torsdag 21 maj 2015
Tips för mer tillgängliga arrangemang
http://www.futurista.se/bloggen/almedalen
" Berätta kort vad som ska hända och hur lång tid det kommer att ta. Vill ni ha frågor under presentationerna eller i slutet av dem? Sammanfatta gärna det ni planerar att säga i början och tryck upp det i ett informationsblad. Där kan ni också skriva ut en eventuell ordlista."
tisdag 19 maj 2015
Stress och sammanbrott
Via bloggen M som i Underbar hittade jag denna överskådliga sammanfattning om stress och sammanbrott, sammanställt av en förälder i en familj där flera av familjemedlemmarna lever med neuropsykiatriska utmaningar.
https://ettannatsattatttanka.wordpress.com/2015/05/18/stress-och-sammanbrott/
lördag 16 maj 2015
torsdag 14 maj 2015
onsdag 13 maj 2015
Kommunikation som inkluderar
http://diggjo.com/2015/05/13/kommunikation-som-inkluderar/ Intressant om inkluderande kommunikation.
måndag 11 maj 2015
Dataspel, beroende, sömnstörning och neuropsykiatri
En lång intressant artikel om samförekomst av svårigheter.
https://kit.se/2015/05/11/2298/jag-kanske-vaknar-i-tid-for-att-hinna-till-skolan-en-dag-varannan-vecka/?fb_action_ids=10152951017926936&fb_action_types=og.shares&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B719072828215431%5D&action_type_map=%5B%22og.shares%22%5D&action_ref_map=%5B%5D
En minidator för 100kr
" Trots att Chip inte är mycket större än en tändare har den en processor på 1 gigahertz, 512 megabyte arbetsminne och ett lagringsutrymme på 4 gigabyte. Dragplåstret är emellertid en riktigt låg prislapp, närmare bestämt 9 dollar."
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.625283/snart-ar-hundrakronorsdatorn-har
"Alltså det går ju åt skogen ibland. Så är det bara."
Ett trösterikt icke besserwisser- inlägg i bloggen M som i Underbar. Och en låt på samma tema: Ibland gör man rätt, ibland gör man fel, levmed det.
http://open.spotify.com/track/7kdUPDKYLluazJiT7g8bru
https://munderbar.wordpress.com/2015/05/11/alltsa-det-gar-ju-at-skogen-ibland-sa-ar-det-bara/
lördag 9 maj 2015
Leksaker är för krångliga
Mina arbetskamrater Pia Sjölund och Hasse Sjöstedt har byggt upp en lekmiljö och en flytta hemifrån miljö på Hjälpmedelscentrum Norr på Köksvägen 11 i Umeå.
Här är en intervju med Pia Sjölund om tillgänglighet och lek vid rörelsehinder.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=6154601
söndag 3 maj 2015
Imorgon föreläser jag åt universitet!
Det blir arbetsterapeutstudenter som kommer och får sig en mixad heldag kommunikation och kognition. Jag ska ha dem i halvklass, så det blir samma föreläsning och workshop två varv. Det är alltid roligt att möta studenter och få inspirera dem. Imorgon blir det lite extra spännande för en blivande, mycket efterlängtad, kollega kommer smyga sig in bland studenterna. Den här länken går till den nuvarande versionen av vår webbsida om mitt område.
http://www.vll.se/default.aspx?id=53167&refid=53168
fredag 1 maj 2015
Ett mind blowing experiment
Det här är ju jättespännande, forskning från Karolinska Institutet om att manipulera fram utanför-kroppen-upplevelser.
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150430124107.htm
fredag 24 april 2015
Lässtrategier som ökar elevernas läskompetens
En bekant från min tid som student bloggar här om hur man kan lära ut metakognitiva strategier för att lyfta elevers läsförmåga, genom att ge dem uttryckliga strategier.
https://www.lararforbundet.se/bloggar/forstelararbloggen/lasstrategier-som-okar-elevernas-laskompetens
onsdag 22 april 2015
Blev arg på datorn – sköt den åtta gånger
http://www.dn.se/ekonomi/teknik/blev-arg-pa-datorn-skot-den-atta-ganger/
Som Kjell Höglund sjöng: "Maskinerna är våra vänner, utan dem inget paradis."
https://youtu.be/sZHL2EEXdiY
torsdag 9 april 2015
onsdag 1 april 2015
Bliss i vardagen
http://www.gd.se/gastrikland/gavle/louise-talar-med-symboler En fin artikel om ett barn som använder sig av symbolspråket Bliss för att göra sig förstådd.
Tipset fick jag i Facebookgruppen Kommunikation med Bliss.
måndag 23 mars 2015
Spiderman som förälder i rullstol
Ladda ner färgläggningsbilder från
http://limpan.org/downloads/ och swisha henne gärna en peng. Mänskliga superhjältar och aktiva prinsessor.
fredag 20 mars 2015
lördag 7 mars 2015
onsdag 4 mars 2015
Appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning
Tipset hittade jag via Facebookgruppen Appar för särskolan. Länken går till en blogg om undervisning i svenska för invandrare.
http://sfipaddan.se/nio-appar-for-att-trana-stavning-uttal-och-ordinlarning/
fredag 27 februari 2015
torsdag 26 februari 2015
"När varje samtal kostar ökar pressen"
Det står om mitt jobb nästan varje dag i Skellefteåtidningen Norran. Den här handlar om fackliga synpunkter på att vara hjälpmedelskonsulent.
http://norran.se/nyheter/vard-omsorg/nar-varje-samtal-kostar-okar-pressen-355802
tisdag 24 februari 2015
Skugga för pratapparatens display
Snubblade över denna produkt via Pinterest.com. Tänkt för att skugga småbarn men smart sätt att kunna se vad det står på displayen på en pratapparat t ex.
http://www.amazon.com/gp/aw/d/B00DNGLN0E/ref=redir_mdp_mobile/192-1723426-2719160?psc=1&redirect=true&ref=ox_sc_act_title_1&smid=AIEUZANEXEI7Q
söndag 15 februari 2015
Hur man får en större hjärna
Ett lättläst svenskt blogginlägg om hur man bevarar en effektiv hjärna med träning och kost. Jag har inte granskat källorna vetenskapligt.
http://hjarnfysik.blogspot.se/2013/11/hur-man-far-en-storre-hjarna.html?m=1
torsdag 12 februari 2015
fredag 6 februari 2015
onsdag 4 februari 2015
Delaktighet: kyrka
" Många personer med utvecklingsstörning vill känna sig delaktiga i kyrkan, men har rent praktiskt svårt att komma dit. I sin aktuella avhandling Jag vill också vara en ängel konstaterar Linda Vikdahl att frågan inte bara är kyrkans ansvar, utan också den offentliga sektorns."
Länken leder till en artikel i tidningen Spira, gemensam tidning för Svenska kyrkans församlingar i Umeåområdet.
http://www.tidningenspira.se/2014/12/utvecklingsstoerda-vill-komma-oftare-till-kyrkan.aspx
måndag 2 februari 2015
Punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät
Länken leder till en notis och en video, ett finskt punkband där medlemmarna har olika funktionsnedsättningar. Det finns en dokumentär om dem som sägs vara bra.
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/01/13/umk15-pertti-kurikan-nimipaivat
söndag 1 februari 2015
Folktecken, 12 tecken som alla borde lära sig
En god idé: att lära sig dessa 12 vardagsnyttiga tecken ur det svenska teckenspråket och använda dem. (och lär dig sedan mer när de sitter)
http://www.sokcentrum.se/?pid=4d8cdb134e1cc&lang_id=sv
Tipsbank för pedagoger
En samling tips från verkligheten, tips från pedagoger om hur man kan arbeta med elever med särskilda behov. Tipsen är inte sorterade efter diagnos utan snarare problemområden: koncentration t ex.
http://www.provivus.se/tipsbanken/page.php?pid=1
Stamning hos små barn
Den här länken leder till beprövade råd om stamning.
http://www.stamning.n.nu/sma-barn
Hololens: typ som framtiden
http://nojesguiden.se/blogg/spel-michael-gill/microsofts-avslojar-framtidens-glasogon-hololens
" Hololens är en augmented reality-hjälm, om något. En apparat som placerar operativsystemet i hela ditt synfält – och interagerar med verkligheten runt omkring dig. Och tanken är att Hololens ska komma ut samtidigt som Windows 10."
torsdag 29 januari 2015
Internets underbarn (2014) - IMDb
Ett filmtips om man gillar Internet och underbarn;-)
http://m.imdb.com/title/tt3268458/
tisdag 27 januari 2015
Förintelsen började med barn som hade funktionsnedsättningar
En debattartikel från FUB om hur nazisterna i Hitlers Tyskland samlade barn med funktionsnedsättningar för att sortera vilka som skulle få leva - eller dödas.
http://www.dagen.se/debatt/f%C3%B6rintelsen-b%C3%B6rjade-med-funktionshindrade-barn-1.312896
söndag 25 januari 2015
Jason Becker – not dead yet
http://www.svt.se/dox/jason-becker-not-dead-yet Dokumentär om en rockmusiker med sjukdomen ALS.
fredag 23 januari 2015
En imponerande matnyttig skoldatatekshemsida
Kolla in denna för massor av aktuell omvärldsbevakning. Jag råkade snubbla över den för att statistiken i min blogg berättar att de har länkat till mig.
http://luleaskoldatatek.se/index.php
Logopeden i skolan - bästa bloggen!
Den här bloggen skulle jag kunna länka till varenda dag. Så tydlig och alltid aktuell!
http://logopedeniskolan.blogspot.se/?m=1
Isaac Sverige
Den här föreningen är del av en internationell rörelse som värnar rätten att kommunicera oavsett funktionsnedsättningar. Den hemsidan är en utmärkt start när man vill orientera sig i vad AKK innebär, det finns dessutom bra filmer och länkar.
http://www.isaac-sverige.se/
Specialpedabloggen
Specialpedabloggen länkar till mig, så jag länkar tillbaka! Kolla upp den.
http://specialpedabloggen.blogspot.se/?m=1
Ett rikt AKK-ordförråd
Tänkvärt om att inte ransonera ordförråd. Tipstack Terry Grahn.
http://niederfamily.blogspot.fi/2015/01/if-you-give-aac-user-large-vocabulary.html?m=1
onsdag 21 januari 2015
Smartboard i särskolan
http://www.smartklubben.se/ Läste i Facebookgruppen Appar i Särskolan om tips på resurser när man använder smartboard i skolan. Det här var en av länkarna man tipsade om. Och så http://lektion.se .
måndag 19 januari 2015
Föreläsning i Norrköping om ICF
Kanske kommer jag att föreläsa på den här kursen också, om det dyker upp tillräckligt många logopedstudenter på uppropet.
http://www.liu.se/utbildning/kurs/8FA183?l=sv
Föreläsning på speciallärarprogrammet
Den här veckan föreläser jag på Umeå universitet på Speciallärarprogrammet.
http://www.umu.se/utbildning/program-kurser/program/?code=LYSPL
Pebble Smartwatch
I mitt jobb ingår det att testa ny teknik och lista ut smarta sätt att använda den för att underlätta för personer med funktionsnedsättningar. Idag började jag provgå denna smarta klocka som man kopplar ihop med sin smartphone via bluetooth. http://youtu.be/X_H-5CEMRJM
onsdag 14 januari 2015
En wiki om appar som stöd
Hjälpmedelsinstitutets wiki med appar för att underlätta kommunikation och kognition.
http://auld.hi.se/sv-se/appar-som-stod1/appar-som-stod/
Bloggtips: Logopeden i skolan
En av mina favoriter: tydlig, relevant, aktuell.
http://logopedeniskolan.blogspot.se/?m=1
Tips på en blogg: IKTsidan
Länken leder till IKT-sidans sammanställning av 5 i topp smidigaste apparna och inställningarna för att få en smartphone eller surfplatta till ett bra redskap i inlärningen.
http://iktsidan.com/2014/09/10/ipad-som-hjalpmedel-5-i-topp/
Föreläsning om hjälpmedel vid läs- och skrivsvårigheter/dyslexi
Här är ett länktips: Specialpedagogiska Skolmyndighetens webb.
http://www.spsm.se/sv/Stod-i-skolan/Funktionsnedsattningar/Las--och-skrivsvarigheter--dyslexi/
måndag 5 januari 2015
Nordmalings kommun söker logoped!
Det är så klokt av elevhälsan i Nordmalings kommun. Sök tjänsten du som är logoped, eller flytta dit du som behöver den hjälpen.
http://www.hrsupporten.se/ad_container.php?jobid=11477&mode=1