måndag 13 februari 2012

Tänk att få vara med

Det är lite rörande nästan att få vara med från början i den här revolutionen som är på gång. Nu säljs pratapparat med tangentbord som läser upp det du vill ha sagt med talsyntes för 40 000kr st medan en surfplatta + app med talsyntes kostar ehm 5000kr + 30kr.
Det finns appar för att underlätta talflyt med frekvensförskjutning (FAF) eller eko (DAF).
Det finns diverse symbolbaserade appar för samtal, med talsyntes eller inspelat tal. Du kan fota med surfplattan och göra egna pratbilder på direkten.
Strunta i datorn och koppla telefonen direkt till ett externt tangentbord och en skärm så sitter du så bekvämt som nånsin och behöver bara docka loss för att få med kontoret på fickan.
Eller bara det här med digital kontaktbok. Fota, spela in, skriv lite. Skicka till Dropbox så slipper man fysiskt bära USB-minnen mellan hem och skola och korttids.
Det börjar finnas
ordprediktion på svenska
om än i taffligt översatt gränssnitt men det kommer bättre strax. Struktur på tillvaron, från timglas som visar hur länge det är kvar till mer avancerade lösningar med synkroniserade kalendrar så en person kan stötta flera i att komma ihåg sina aktiviteter.
Material för artikulationsträning, färdiga övningar med anatomiska bilder och allt, eller enkla sätt att göra eget individuellt material. Låt så händer det något. Blås så händer det något.
Program för videosamtal med möjlighet att dela filer, det borde inte ligga långt borta att bygga ett videosamtalsprogram med inbyggd pratkarta.
OCR-läsare, man fotar en text, den omvandlas till bokstäver som kan ordbehandlas eller publiceras på Facebook eller exporteras till din Evernote-användare, eller mailas till någon som hjälper dig förklara vad det betyder, eller så läser din smartphone upp affischen för dig.
Prata om känslor på ett lekfullt sätt, med animerade emoticons (tecknade skrattande, gråtande, morrande figurer, som rörliga smileys ni vet :-) glad :-( ledsen, fast trevligare, istället för foton på ansiktsuttryck).
Skriv för hand med fingret på pekskärmen istället för att skriva med skärmtangentbordet.
Rita det du menar. Eller skicka ett röstmeddelande.
Röstträna strukturerat.
Lär dig mer om sväljningsvårigheter.
Och styr smart-telefonen eller surfplattan med blicken/tanken/andedräkten.
Det mesta finns, eller skulle kunna finnas.
Det är roligt att vara med från starten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar