För att titta på skärmen.
http://www.kikkerlandeu.com/ibed-lap-desk-wood.html
lördag 27 december 2014
Fiffigt ställ för ipad - knäbricka
söndag 21 december 2014
simultantolkning i text mellan spanska och engelska
http://www.youtube.com/watch?v=h2OfQdYrHRs&sns=em En app som kombinerar OCR (optical character recognition) och översättning.
Tipstack Kristoffer!
lördag 20 december 2014
fredag 19 december 2014
Bli min kollega: sista ansökan 6 januari
Hjälpmedelskonsulent, kommunikation/kognition, Hjälpmedel VB
Västerbottens Läns Landsting
Publicerad: 2014-12-12, Annons-ID: 6129017
Ort: Umeå (Kommuninformation), 1 plats
Yrke: Hjälpmedelskonsulent
Sista ansökningsdag: 2015-01-06
Hjälpmedel Västerbotten är en länsövergripande specialistenhet som tillhandahåller hjälpmedel, teknisk service, utbildning och konsultationstjänster till förskrivare i landstinget och i länets kommuner. Konsultationstjänster kan innebära stöd till förskrivare i samtliga ingående delar i förskrivningsprocessen. Våra målgrupper är personer i alla åldrar med rörelsehinder, medicinska, kognitiva och kommunikativa funktions- och förmågenedsättningar. Verksamheten är intäktsfinansierad via avtal med kommunerna och från och med 2015 även gentemot landstingskunder.
Vi söker nu en hjälpmedelskonsulent inom området kommunikation/kognition.
ARBETSUPPGIFTER
Som hjälpmedelskonsulent ingår du i två team och arbetar konsultativt med att ge råd om produkter och metodstöd till förskrivare över länet. Du träffar förskrivare såväl inom Hjälpmedel Västerbottens lokaler som hemma hos brukare eller på andra platser. Vi använder även videouppkopplingar som arbetsverktyg. Utprovningsstöd och utbildningsinsatser ingår i arbetsuppgifterna, liksom sortimentsarbete. Du är med och utvecklar vår verksamhet med bland annat marknadsföring och försäljning av tjänsteprodukter.
KVALIFIKATIONER
Du är legitimerad arbetsterapeut där erfarenhet inom de aktuella områdena är meriterande. Du har arbetat med att bedöma behov, förskriva och följa upp hjälpmedel. Dessutom är du intresserad av områdena. Du ska ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Du bör ha goda kunskaper i att hantera dator. Du har hög känsla för service och ett gott bemötande. Du ska fungera väl i samarbete med enskilda men även i grupp. Vi vill att du tar egna initiativ och driver utvecklingen inom dina ansvarsområden. Du medverkar till ett positivt arbetsklimat och lägger därför stor vikt vid personliga egenskaper.
Du innehar B-körkort.
onsdag 17 december 2014
Bli min nya kollega!
Vi söker en teamarbetande arbetsvän som är grym på alternativ kommunikation, styrsätt, ny teknik och kognition. Platsen är Umeå men hela Västerbotten är arbetsfältet.
Titeln är hjälpmedelskonsulent.
http://www.offentligajobb.se/jobad/hjälpmedelskonsulent-kommunikation-kognition-hjälpmedel-vb_umeå-västerbottens-län-sverige_da038abd-2b09-497d-aea8-aa92c1dd884c
fredag 12 december 2014
Viktigt att tidigt identifiera lässvårigheter och brister i hörförståelse
Idag har jag varit på disputation, logoped Maria Levlin har forskat i språkvetenskap om barns språkliga förmågor jämfört med resultat i Nationella prov i matematik och svenska. Avhandlingen är skriven på svenska och finns i länken här.
http://www.humfak.umu.se/om/aktuellt/nyhetsvisning/viktigt-att-tidigt-identifiera-lassvarigheter-och-brister-i-horforstaelse.cid244420
tisdag 9 december 2014
Scannande pratapparat
Den här pratapparaten har inspelat tal och kan styras med tålamod, uppmärksamhet och tryck på en kontakt.
AKK för arbetsterapeutstudenter
Förra veckan föreläste jag och höll workshop för studenter på arbetsterapeutprogrammet. Här är en ögonpekningsram som vi använde. På baksidan (som är vänd mot den som assisterar) är texten utförligare. Där beskrivs t ex hur personen brukar vilja ha TV-zappandet eller hur kuddarna ska läggas.
måndag 8 december 2014
Utbildningsdag för barn- och familjeledare
Älskad, respekterad och bekräftad
PINGSTKYRKAN ÖRNSKÖLDSVIK
LÖRDAG 24/1 KL 10:00-15:00
CRAIG JOHNSON,
Lakewood Church, Houston Texas
En utbildningsdag för ledare och familjer om barn och ungdomar som lever med olika funktionsnedsättningar.
http://www.pingst-ovik.se/?m=10&um=271
tisdag 2 december 2014
måndag 1 december 2014
William Morris Michaelmas Daisy
Idag såg jag nästan hela filmen Hur många kramar finns det i världen. Och ser man på: det är tapeter från William Morris i Morbergs sovrum. Michaelmas Daisy, samma som en gardin i mitt sovrum. Minsann!
http://www.engelskatapetmagasinet.se/sv/articles/2.55.2748/william-morris-michaelmas-daisy
Appen Book Creator
Massor av tips på hur appen Book Creator kan användas.
http://katharinasipad.blogspot.se/2014/11/book-creators-30-basta-tips.html?m=1
torsdag 27 november 2014
Appar för att knyta samtal till tid och rum
Åh vad jag skulle vilja göra precis detta på mitt jobb: driva en tydlig och användbar webbinformation med tips på hur man kan underlätta livet i allmänhet och samspel i synnerhet för personer med funktionsnedsättningar och andra med särskilda behov.
Här: ett youtubeklipp om att knyta samtal till tid och rum: http://youtu.be/ukCaIW1PgP0
tisdag 25 november 2014
Magisteruppsatsen igen
Mycket möda la vi ner på uppsatsen, men i efterskott hade jag hellre valt något som en del av någons pågående större forskning, inte att göra det isolerat. Det hade varit roligt att bidra som en del i något större.
Den fanns i alla fall med på referenslistan till en specialpedagogisk kurs något år efter att vi skrev den.
p://sherwood.lh.umu.se/specsprak/kursinfo.htm
Tecken som stöd i andraspråksinlärning
Blev nyfiken på om min magisteruppsats i logopedi som jag skrev med Sofia Ögefeldt fortfarande "finns". Här används den i källförteckningen till en rapport.
tps://www.google.se/search?q=signe+rejdvik+sofia+%C3%B6gefeldt+rinkebyrapport&rlz=1Y3GQQX_svSE576SE576&oq=signe+rejdvik+sofia+%C3%B6gefeldt+rinkebyrapport&aqs=chrome..69i57.6894j0j4&sourceid=chrome-mobile&espv=1&ie=UTF-8
måndag 24 november 2014
Getter som låter som människor
Goats Yelling Like Humans - Super Cut Compilation:
söndag 23 november 2014
Livet i Bokstavslandet: Alfabetet - UR Play
Och så vill jag tipsa om ett nutida Fem myror är fler än fyra elefanter.
ttp://urplay.se/Produkter/178137-Livet-i-Bokstavslandet-Alfabetet
Radioapans alfabet - E
Lyssnartips för barn som tycker att det är intressant med bokstäver: Radioapans alfabetet. Minutkorta sånger om varje bokstav i alfabetet, på Sveriges Radios hemsida och i appen.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/233831?programid=4534
onsdag 19 november 2014
Kloka saker att säga till blivande kollegor (3)
Samarbeta/teamarbeta, bli en arbetsvän, hjälps åt. Rensa hjärnan med motion. Ta långlunch i gott sällskap ibland.
Gör mer av det som får dig att studsa av entusiasm.
Säg ja. Säg nej.
Begär handledning.
Och om du älskar det kommer du att se till att få professionell nytta av bloggandet, skapandet, bondskan, att vara söndagskolfröken och att spela i små skumma band.
Tala urklipp
https://play.google.com/store/apps/details?id=zackrisson.martin.clipboardreader En sprillans ny app för Android som läser upp markerad text. Det gör att SMS och chatt blir lättare att använda för personer som har svårt att läsa och skriva. Komplettera med en talsyntesapp, t ex Acapela TTS, och köp en svensk röst. En röst från Acapela kostar under 40kr. Appen är gjord av Martin Zakrisson.
torsdag 13 november 2014
Utvecklingsstörning och delaktighet i Svenska kyrkan
Avhandling från Umeå: (från förlagets hemsida): "Det finns lite kunskap om vilken roll kyrkliga gemenskaper spelar hos personer med funktionshinder. Det beror på att deras egna röster sällan fått komma till tals i vare sig forskning eller kyrkliga sammanhang. Detta gäller särskilt personer med utvecklingsstörning. I denna avhandling studeras de upplevelser som personer med utvecklingsstörning har av delaktighet i Svenska kyrkan. Den identifierar vilka sociala processer som har betydelse för dessa upplevelser. Studien bygger på deltagande observationer och kvalitativa intervjuer med personer med utvecklingsstörning. Intervjumaterialet är tolkat utifrån symbolisk interaktionism.
Linda Vikdahl är religionsvetare vid Umeå universitet. Detta är hennes avhandling."
http://www.artos.se/akademisk-litteratur/jag-vill-ocksa-vara-en-angel
Räkmacka
Nästa vecka är det Räkmacka för studenter inom logopedi, arbetsterapi och biomedicinska analytiker. Och jag ska nog vara med och berätta om vad en hjälpmedelskonsulent gör.
http://www.rakmacka.se/static/sv/22/
tisdag 11 november 2014
Mind Express
Ett av många verktygsprogram jag jobbar med heter Mind Express, det kan till exempel användas med Bliss och det finns stöd för viss grammatik i programmet.
Här är länk till Region Skånes redigeringstips och manualer.
https://www.skane.se/sv/Webbplatser/HH/Stod-hjalpmedel/Hjalpmedel/Tips-enkla-manualer/DAHJM-snabbguider/MindExpress/
torsdag 6 november 2014
söndag 2 november 2014
Sensorer som tar handrörelser till Virtual Reality
En halloweenutklädnad
Gadgets billigt på nätet
Blev tipsad av en kär gammal vän om en webbutik med billiga delar om man vill bygga egna sensorer och annat spännande.
http://m.dx.com/
vård utomlands
Fick ärva en damtidning, M magasin (Amelia Adamos tidning för seniorer) och hittade en intressant artikel om att välja vård utomlands istället för i hemlandstinget.
Sedan hösten 2013 finns en lag som gäller inom hela EES som med fri rörlighet som grund ger rätt till vissa typer av vård. Enligt artikeln beslutar Försäkringskassan om ersättning och kraven är att motsvarande vård även ska finnas i Sverige, att vården vilar på vetenskaplig grund och att vården inte kostar mer än i Sverige.
En kan ansöka om förhandstillstånd hos Försäkringskassan, begära förhandsbesked om hur mycket ersättning det blir eller chansa och ansöka om ersättning i efterhand.
Det var en gång... storytelling - Binnova
Fina ritade spelkort för att leka/träna på att berätta.
http://binnova.se/nyheter/det-var-en-g%C3%A5ng-storytelling
tisdag 28 oktober 2014
Ehm... mans-ordförråd vid afasi
Snubblade över en app på engelska som är tänkt att användas som språkträning för personer med afasi (språksvårigheter efter en hjärnskada). Just den här versionen av appen är inriktad på mansord. Som helikopter och baseball.
Känns inte som ett ordförråd som utvecklats i min stadsdel i pk Umeå;-)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.neurohero.taitmen
Ny uppgradering av Predictable
måndag 27 oktober 2014
söndag 19 oktober 2014
Skriv med rösten!
Hälsningar från Ingvar som skrivit detta på sin Mac nästan enbart med rösten.
lördag 18 oktober 2014
onsdag 15 oktober 2014
En inspirerande logoped
Den här bloggen startade jag när jag läste en kurs som hette Alternativ Kommunikation, på Linköpings universitet, med en inspirerande kollega som kursledare. Just nu är hon i Afrika och startar upp en utbildning och bloggar om det.
ttp://www.linguatinga.blogspot.se/?m=1
Inspirerande finlandssvenska Widgit Go upplägg
Se här: fina exempel på hur en kan använda appen Widgit Go (som finns både för iOS och Android).
http://www.folkhalsan.fi/startsida/Var-verksamhet/Barn--familj/Kommunikationsstod--datatek-Resurscenter/Material/Widgit-Go-upplagg/
tisdag 14 oktober 2014
Oculus Rift, Googles kartong-virtual-reality och flygplansfobi
http://nojesguiden.se/blogg/spel-michael-gill/peter-jihde-forstor-virtual-reality-for-evigt
måndag 13 oktober 2014
När jag blir dement
Ett avsnitt av Kropp och Själ i P1, denna gång om demens. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/290718?programid=1272
Kropp & Själ slutar sitta
Oj vad det är mycket sittande under en arbetsdag! Länken leder till ett avsnitt av P1s program Kropp och själ om vad som händer om man sitter mindre.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/433884?programid=1272
Tips till personer som använder Samsung
Det här är en inbyggd finess som finns i inställningarna för till exempel Samsung Galaxy S4. Man kan byta till ett enkelt läge så att det blir mer avskalat och enklare att hitta i sin telefon.
Om funktionen på just din telefon kan man ladda ner en app som heter Big Launcher som gör ungefär samma sak.
söndag 12 oktober 2014
Kommunikation och AKK - Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Det här kursmaterialet ska jag titta på när jag får tid. Tack för tipset Kina Olsson i Facebookgruppen "AKK gruppen"
(JA, GRUPPNAMNET ÄR SÄRSKRIVET)
http://www.anhoriga.se/nkaplay/flerfunktionsnedsattning/kurs-i-kommunikation-och-akk/
fredag 3 oktober 2014
iPad Studiecirkel
Matnyttigt och begripligt, tack Malmö kommun!
http://ipad.skola.malmo.se/A-upplagg
tisdag 23 september 2014
Idéer för ögonstyrning
http://pagesetcentral.com/ hit kan en ladda upp anpassningar för Tobii ögonstyrning
torsdag 18 september 2014
intendiX - Personal EEG-based spelling system. Complete and compact BCI system for patients' everyday life.
tisdag 9 september 2014
Tecken som stöd: bilder för utskrift
måndag 25 augusti 2014
fredag 22 augusti 2014
onsdag 20 augusti 2014
Dyslexi hos barn och ungdomar - tester och insatser - SBU
Länken leder till den färska statliga utredningen om testmaterial och insatser vid läs- och skrivsvårigheter.
http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Dyslexi-hos-barn-och-ungdomar---tester-och-insatser/
tisdag 12 augusti 2014
Trådlöst internet på äldreboenden
"Utrusta alla rum och lägenheter på äldreboen-
den i Umeå med trådlöst internet. Det tycker en
Umeåbo som lämnat in ett medborgarförslag
till kommunen. Enligt förslaget så skulle det
underlätta både eftersom de boende då kan skypa med barn och barnbarn och kolla bankuppgifter.
Enligt kommunen är det ingenting som
finns med i planerna det närmsta året. Biträdande socialdirektör Ingela Gotthardsson säger till Umeå Tidning att en utredning av förslaget har startats och att beslut ska tas i socialnämnden i september."
fredag 27 juni 2014
tisdag 24 juni 2014
Högt blodtryck – och lakrits
söndag 22 juni 2014
torsdag 19 juni 2014
måndag 16 juni 2014
Allround
söndag 15 juni 2014
Jollerkontroll mot talstörningar
http://www.svt.se/nyheter/sverige/jollerkontroll-mot-talstorningar-1
torsdag 12 juni 2014
Nej tack till att vara inspirerande
http://www.ted.com/talks/stella_young_i_m_not_your_inspiration_thank_you_very_much
Ett TED-talk om fenomenet inspirerande handikapp.
onsdag 11 juni 2014
ChatAble Svensk
Ny app som jag misstänker kommer knappa in på försprånget som Widgit Go haft.
https://itunes.apple.com/us/app/chatable-svensk/id882713309?mt=8
torsdag 5 juni 2014
NPÖ läggs ner. Joråmensåatteh … « inUseful
tisdag 3 juni 2014
Videokonferens
söndag 1 juni 2014
Mera skisser
Fjärrkommunikation
onsdag 21 maj 2014
Veta vad det betyder när nån är konsulent
Lagbevakning med Notisum och Rättsnätet
torsdag 15 maj 2014
Hjälpmedelsmässa Umeå 15 maj 2014
tisdag 13 maj 2014
Dagens torftiga självsamtal
måndag 12 maj 2014
Hjälpmedelsmässa i Umeå torsdag 15 maj
lördag 10 maj 2014
Kurs: Appar, bilder och e-hjälpmedel inom vård, skola och omsorg
Tidskriften Forskning om funktionshinder pågår
Seaside Björkö, smakfullt nära havet
http://www.seasidebjorko.se
Här lunchar vi idag, Isaac Sveriges styrelse. Vacker dag, vacker ö, spännande styrelseledamöter och intressanta samtal om hur vi som förening kan stödja rätten till kommunikation och användning av AKK.
Bildteman bildordbok
http://lexin.nada.kth.se/lang/trio/
Mycket intressant ur akk perspektiv, men programmet behöver flash för att fungera. Så titta från datorn, inte mobilen.
Grunderna i Skype
http://www.skype.com/sv/essentials/windows-desktop/
Här finns filmklipp om hur Skype kan laddas ner och användas.
Racerunning
http://www.racerunning.se/ En häftig sport med rörelseglädje: springcykel utan pedaler. Det behövs en viss rörlighet i benen men inte så mycket balans eftersom det är 3 hjul.
torsdag 8 maj 2014
spelkommentarer
onsdag 7 maj 2014
Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning
torsdag 1 maj 2014
Att leva med att det laggar
måndag 28 april 2014
AKK för arbetsterapeututbildningen
Idag har jag föreläsning igen, nu för arbetsterapeututbildningen vid Umeå universitet. Det är både kommunikations- och kognitionsteamet som träffar dem idag.
lördag 26 april 2014
Landstingshumor innebandy
onsdag 23 april 2014
onsdag 9 april 2014
Besöksrekord igen: 2068 besök i mars 2014
- en hjälpmedelsteknisk specialanpassning i Game of Thrones
- länk till youtubefilmen där min tekniker Janne och jag pratar om hjälpmedel för delaktighet, tillgänglig information och självbestämmande (på en konferens om e-hälsa)
- en sammanställning av länkar om appar, molntjänster och annan nyare teknik som jag gjorde inför en träff för teckenspråkstolkar och skrivtolkar. (Även den gången tillsammans med min tekniker Janne).
precodia - stöd för avkodning
lördag 5 april 2014
Trygga Möten - överallt
onsdag 2 april 2014
LetMeTalk app för Android
tisdag 1 april 2014
Hur du använder Stava Rex - YouTube
söndag 30 mars 2014
Presentationen från konferensen om E-hälsa ligger på Youtube nu.
Nu har Region Västerbotten klippt ihop presentationerna från konferensen om E-hälsa och gjort separata Youtube-filmer av dem. (först låg de krångligt inbäddade på deras hemsida, med flera presentationer som satt ihop, på Bambuser.com)
Här är länken på Youtube till när Janne Koski och jag föreläste/presenterade.
ttp://www.youtube.com/watch?v=hxE99NdLuus&sns=em
lördag 29 mars 2014
Lyxdag
Idag bar LYX-bilen mig och kollegan till Lycksele. (regnumret på tjänstebilen är LYX). En lyckad utprovning senare intog vi renköttsoppa på en nystartad restaurang.
Och så lite bra teamhjälpasåt i Umeå efteråt.
Jag gillar det här.
fredag 28 mars 2014
Office-sviten på iPad
http://array.se/nyheter/microsoft-slapper-office-till-ipad/
Nya sätt att ringa - YouTube
torsdag 27 mars 2014
Tolk-show
Eftersom de vi träffar är teckentolkar och skrivtolkar kan en orientering i gränstrakterna till deras profession vara intressant som inledning:
Teckenspråkslexikon; några exempel på appar där personer som håller på att lära sig tecken kan leta efter filmklipp eller stillbilder och beskrivningar på hur man tecknar olika ord. Sökningen sker oftast i en alfabetisk ordlista men några appar har även ämneskategorier.
Enkla appar för att visa text, för att stödja samtal med skriven kommunikation på en högljudd krog eller för korta fraser när en person i samtalet har svårt att höra eller tala, för iPhone och Android.
Taligenkänning: demo av appar för iPhone och androidtelefoner där man talar och telefonen omvandlar talet till text.
Lite grunder i det här med surfplattor och smarta telefoner, hur man laddar ner appar och olika sätt att betala. En sak som var intressant var hur man kan se vilka
OCR-scanning med flatbäddscanner, iPhone/iPad eller t ex denna Optisk läsare som ingår i androidtelefonen Samsung S4
Att läsa PDF på surfplatta och telefon.
Mer saker som vi pratade om: att kolla vilka appar man köpt i Google Wallet.
Virusprogram för Android: t ex Avast. Avast kan också användas för att ta backup på innehållet i din platta eller telefon. Den har också ett tjuvlarm som skriker och kan ange position.
Hitta min iPhone för iPhone och iPod och iPad, om man slarvat bort telefonen eller om den blivit stulen.
Alternativa verktyg i Google Apps jämfört med MS Word
tisdag 25 mars 2014
Lyxdag
Idag bar LYX-bilen mig och kollegan till Lycksele. (regnumret på tjänstebilen är LYX). En lyckad utprovning senare intog vi renköttsoppa på en nystartad restaurang.
Och så lite bra teamhjälpasåt i Umeå efteråt.
Jag gillar det här.
måndag 24 mars 2014
Scanna tårta! Scanna tacos!
söndag 23 mars 2014
Hjälpmedelstekniker i Game of Thrones
Jobbrelaterat:
Anvisning till hjälpmedelstekniker/sadelmakare. Säsong 1 avsnitt 4. Specialanpassning skulle jag tro att det räknas som enligt det medicintekniska direktivet, eller på normal svenska: den kortväxte mannen i serien gör en ritning på en specialsadel, till en 10årig pojke som blivit knuffad från ett fönster och därför inte kan gå eller använda sina ben på vanligt vis.
fredag 21 mars 2014
Apptips vid dysartri eller på krogen
Hittade en fiffig gratis app för Android, Say it louder. Det man skriver eller väljer från sin fraslista visas på helskärm. Och om man petar på texten blinkar den svartvit vitsvart för att påkalla uppmärksamhet.
onsdag 19 mars 2014
Föreläsning på konferensen om Ehälsa
47minuter in i denna film börjar min tekniker Janne och jag att föreläsa/berätta om tillgänglighet, delaktighet, ny teknik. Det varvas youtubeklipp, PowerPoint, prat och prylar. Vi berättar om hjälpmedel vid läs- och skrivsvårigheter, videosamtal, alternativa styrsätt (tankestyrd robotarm, ögonstyrd dator), trollar med NFC-taggar och spekulerar i framtiden.
http://bambuser.com/v/4437545?v=m
onsdag 12 mars 2014
Bliss online
Retorikens grunder i garderoben
Jag har läst en kurs klassisk retorik på universitetet.
I retorikens grunder ingår bland mycket annat ethos, att skapa trovärdighet.
När sammanhanget och publiken är analyserade, idéerna är kläckta, källor sammanställda, innehållet stött och blötts med sparringpartners, manuset är skrivet och Powerpointen bildsatt och rättstavad, inledningen och avslutningen planerad och presentationen klockad/tidsatt, då är det första intrycket kvar att fila på...
Igår föreläste jag för universitetet och bytte kläder 3ggr hemna. Inför dagens seminarium behövde jag prova 4 outfits. Imorgon ska en vän från jobbet och jag stå inför ca 100 politiker och chefer på Folkets Hus - ska det bli trovärdig IT-nerd med svarta kläder och markerade glasögon? Kulturtant med Gudrun Sjöden mönstrade kläder, sjalar och bekväma skor? Ska jag alliera mig med dagispappan jag känner i publiken? Eller inrikta mig på gymkillarna som jag vet ska dit, som jag inte känner men har stått och trampat stegmaskin framför? Eller spela ut inlandsbo-kortet och köra min originaldialekt och sameslöjdsmycken?
Eller balla ur helt och dyka upp i färgsprakande liten migränframkallande mönstrad klänning och stövlar?
Vid en kurs jag höll i höstas var de två frågor jag fick av publiken efteråt (när de kom fram och småpratade efteråt) "var har du köpt din tröja" och "tror du att det går att göra din frisyr med mitt hår?".
Så det blir kanske den tröjan och den frisyren.
Ethos.
tisdag 11 mars 2014
Titta Max grav
måndag 10 mars 2014
Diagnos R46.7 eller att prata förbi varandra
Alternativa mötesanteckningar
söndag 9 mars 2014
Om svenska universitetet
En artikel att reflektera över. (När jag pluggade till logoped hade vi en bra professor från Australien.)
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/svenska-universitet-faller-i-rankning_3342988.svd
fredag 7 mars 2014
Bitcoin
tisdag 4 mars 2014
Autism och AKK, en välskriven forskningsöversikt
Mycket spännande och välskrivet, på svenska, om vad forskningen säger om kommunikationssvårigheter vid autism, vad erfarenheten säger om vad som fungerar och inte fungerar.
Vilka förmågor krävs innan kan kan börja använda AKK vid autism? (en ledtråd: det handlar om omgivningens snarare än barnets förmågor)
Vad ska man använda: tecken, pappersbilder eller talande hjälpmedel?
Påverkas talförmågan av att alternativa kommunikationssätt används?
Den här översikten är så bra att jag kommer predika om den vitt och brett framöver.
Sen gör det inte saken sämre att man kan använda den för att referera till forskaren Prutting. Det namnet vill man ju gärna slänga in i en konversation, så skön kontrast mellan det kloka Prutting säger och det prutt-lustiga namnet.
Här är länk till Autismforum där forskningsöversikten ligger som en länk i höger marginal.
Surfplattan som samtalshjälpmedel
Klokt att sammanställa sina erfarenheter till en rapport, även om det gäller ett fåtal brukare så bygger det kunskap.
Åh vad det vore roligt att få avsätta tid för sånt på jobbet.
måndag 3 mars 2014
Isaac-möte på Skype ikväll
I år är temat Kommunikativ tillgänglighet för alla.
Jag har varit med i styrelsen för ISAAC Sverige i snart två år.
Ungdomar får psykologhjälp i Minecraft
Länken leder till Svenska Dagbladet och handlar om ytterligare sätt att använda det populära dataspelet Minecraft: psykologhjälp inne i spelet! Poängen är att nå ungdomar som annars inte skulle söka hjälp.
Tidigare har jag läst tips på hur spelet kan användas för läs- och skrivinlärning för äldre barn dom ligger efter i sin inlärning jämfört med sina jämnåriga. Mamman som skrev om det berättade att hon först spelade hemma med sitt barn, utan andra onlinespelare. Om jag minns rätt körde de först på svenska, senare även på engelska. Tyvärr minns jag inte min källa, det var i en blogg eller Facebookgrupp.
söndag 2 mars 2014
Vad betyder AFK?
Här kan man uppdatera sig på artighetsfraser och netikett nuförtin.
lördag 1 mars 2014
Uppsats om den norska skollagen och AKK
kommer man åt artikeln.
Abstract:
Juni 2012 vedtok Stortinget en ny paragraf i Opplæringslova som ga elevar med behov for alternativ og supplerande kommunikasjon (ASK) rett til å nytte eigna kommunikasjonsformer og kommunikasjonsmiddel i opplæringa. Innføring av paragrafen synleggjer at dette er ei elevgruppe som treng særskilt tilrettelegging. Gjennom presentasjon av teori, lovverk og funn forsøker forfatterane å skildre korleis utvalde paragrafar i Opplæringslova kan nyttast for å gi grunnlag for eit forsvarleg opplæringstilbod til denne elevgruppa. Forfatterane har intervjua ein jurist i Kunnskapsdepartementet, ein rådgjevar i PPT og ein rektor, og fått deira syn på korleis ein skal forstå lovverket og kva tiltak som må til for å gje elevane eit forsvarleg opplæringstilbod. Hovudkonklusjonen er at Opplæringslova legg sterke føringar for kva elevar med behov for ASK har rett på, og at det er eit stort potensiale i å målretta nytte lova. Artikkelen forsøker også å gi nokre svar på kva som må til for at lovverket skal bli oppfylt og for at elevane skal få eit forsvarleg opplæringstilbod.
fredag 28 februari 2014
Snabbare läsning
Språk och förtryck
"När vinterns stjärnor lyser här".
söndag 23 februari 2014
Panikångest
Vanligt och begripligt beskrivet, två bästa vänner som pratar med varandra.
Om att ta bort spänningen, inte hålla upp en fasad.
Om att inte skämmas för det.
Om att hitta sätt att hantera det.
Om att det är vanligt och inte konstigare än att ha magsår.
"Och tills dess är det lugnt om du åker runt på min rygg som en skrikande koala, jag bär dig". Podcasten finns på iTunes och i bloggen http:// karinskonstgrepp.se
lördag 22 februari 2014
Kurs i sociala medier för dövblinda
Det här facsimilet är lite svårläst, men det är Marcus Eriksson som jag jobbat med i ett av projekten för Hjälpmedelsinstitutet (och under många år på Hjälpmedel Västerbotten).
Artikeln handlar om sociala medier, trknik, tillgänglighet och delaktighet.
Tipstack till hans sambo; -)
pojke bygger Braille-printer av lego
Braille är punktskrift, som många synskadade använder.
Tack för tipset, min vän Stoffe.
http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/stories/12-year-old-invents-braille-printer-using-lego-set
torsdag 20 februari 2014
An-teckningar. Med fokus på teckningar.
Idag repeterade vi lite lagstiftning på jobbet. Fotade en sida efteråt - för mig funkar det bättre att minnas det jag illustrerar.
Och jag lovar att jag lyssnar.
onsdag 19 februari 2014
Skoldatatek - Appar - med möjligheter
Hur många appar som helst finns, förändras och försvinner. Därav ett stort behov av aktuella listor med tips på testade appar.
Den här kommer från Skoldatatek och jag har fått tipset från min ungdomskamrat Nina som numera är pedagog.
http://www.skoldatatek.se/verktyg/appar
måndag 17 februari 2014
torsdag 13 februari 2014
Appar vid läs-och skrivsvårigheter
Aktiv dödshjälp för barn?
onsdag 12 februari 2014
Alla har nytta av kompensatoriska verktyg
lördag 8 februari 2014
Tjänsteresor kräver fina kaféer och restauranger
fredag 7 februari 2014
En intressant artikel om en musiker
Facebook för t ex dövblinda
onsdag 5 februari 2014
måndag 3 februari 2014
Talsyntes och rättstavning för studenter vid Umeå Universitet
logga in sig på universitetets portal. Här är länk om stöd.
http://www.student.umu.se/under-studietiden/funktionshinder/stod-som-du-kan-fa/#program
lördag 1 februari 2014
Västsvenska kommunikationskarnevalen 2014
Som alltid är karnevalen en blandning av föreläsningar, seminarier, kultur och utställningar.
Årets huvudtalare är Sarah Blackstone. Hon är en av de stora frontfigurerna inom AKK-området och har tidigare lett AKK-arbetet vid Bridge School i USA. Sarah är mycket engagerad i frågan om AKK som en rättighets- och tillgänglighetsfråga och något som behövs i hela samhället.
Program och mer information om konferensen kommer under februari.
Tid 2-3 juni, klockan 09.00 - 16.00
Plats Clarion Post Hotel, Göteborg"
onsdag 29 januari 2014
Räkmacka!
tisdag 28 januari 2014
Kommunikativ miljö
Storebror ser dig
App, app, app...
Om övervakning via vanliga appar som Facebook, LinkedIn och Twitter. Eller spel.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18249759.ab
söndag 26 januari 2014
App för skolschema, iOS
Det dök upp ett tips på en app för iOS i Facebookgruppen Appar för särskolan.
Idag är det söndag så jag ska inte fördjupa mig i att testa den, men jag lägger länken här så jag lätt hittar den om jag får tid på jobbet nån dag.
Svenskt skolfoto.
https://itunes.apple.com/se/app/svenskt-skolfoto/id686928382?mt=8
onsdag 22 januari 2014
Dags att utveckla appar kanske?
Jag är på jakt efter appar som inte finns än.
Här är lite tänk.
http://blog.perfectaudience.com/2013/04/26/want-to-ace-your-ycombinator-interview-be-relentlessly-empathetic/
tisdag 21 januari 2014
Ordförslag, frasprediktion
Det är roligt att vara jag och använda ett tangentbord som lägger på minnet vad man skriver. Hos mig dyker det redan efter några enstaka bokstäver upp förslag som uppbeamad, elrullesnack, kettlebells-moves, svin-hypen, nödfrukt, småvänner, lördagsfrukost, faceplant och fejk-lederhosen. Det gör det inte hos så många andra tror jag.
söndag 19 januari 2014
Stavelser och rytm i läsinlärning
torsdag 16 januari 2014
Sju filmer om behov och möjligheter
Idag känner jag för att tipsa om sju mycket bra kortkorta filmer. Där ges fina exempel på hur man som t ex lärare kan tänka om elever med behov av kognitivt stöd - bland annat teknikstöd.
Se filmerna här:
http://laromteknikstod.se/sju-filmer
Hälsningar från Ingvar
fredag 10 januari 2014
Hur många lingon finns det i världen?
På söndag, 12/1 kl 21-23:15 visar TV4 filmen Hur många lingon finns det i världen.
En version av berättelsen om hur Glada Hudik-teatern med utvecklingsstörda personer i ensemblen bildades.
torsdag 9 januari 2014
Smartphonefria fester
En sorglig liten snutt om att inte vara så närvarande på grund av en himla smart telefon.
Osmart. Men belöningssystemen triggas.
http://www.artthesystem.com/2013/12/after-i-saw-this-i-put-down-my-phone.html?m=1
onsdag 8 januari 2014
Om det hälsosamma i att kramas länge
tisdag 7 januari 2014
Om ALS
SVT Västerbotten har gjort en serie där en man från länet med ALS följs under sjukdomen.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/roberts-farval-till-tittarna-lev-enkelt
fredag 3 januari 2014
Evidensbaserad pedagogik
Det finns ju en massa kunskap om vad som funkar - enligt artikeln kostar det varken mer tid eller pengar att bedriva skola framgångsrikt än att köra på som vanligt.
http://www.sydsvenskan.se/sverige/nar-skolan-ar-som-allra-bast/
Arbetets värde och pris
Intressant om sjukvårdens hierarki och skillnaden mellan att ha ett yrke där en tituleras med förnamn eller efternamn.
https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2014/Nr-1-2014-1/Det-handlar-om-varde-och-makt/
torsdag 2 januari 2014
Hopp
Stororden: tro, hopp, kärlek.
Längtan, gemenskap, frid.
Kanske också mening, tillit, förtroende, tillhörighet.
Och hjärtliga skratt och fniss och en himmelens styrfart uppåt framåt.
Gott nytt 2014.